Йордан Йовчев каза край на състезанията

Отдава се на развитието на спортната ни гимнастика

В Лондон Йовчев изуми света

"Време е да кажа стига толкова. Мога да продължа, но не виждам смисъл. Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам". Това заяви легендарният български гимнастик Йордан Йовчев при награждаването му в петък като спортист на месец юли с наградата "Сребърен сокол”.

39-годишният Йовчев впечатли света, след като успя да стане седми на във финала на халки това лято на Олимпиадата в Лондон, която бе шестата в неговата кариера. Той е олимпийски вицешампион на същия уред от Атина 2004, когато титлата скандално беше присъдена на представителя на домакините Димостенис Тампакос. Има и три бронзови отличия - на халки и земя в Сидни през 2000 г. и на земя в Атина. Българският гимнастик е четирикратен световен шампион и веднъж европейски. Той е спечелил общо 26 отличия от олимпиади, световни и европейски първенства.

 

Йовчев благодари на всички, които са оценили труда му през годините и обяви, че смята да отбележи края на спортната си кариера с бенефис вероятно през ноември в столичната спортна зала "Арена Армеец".

 

"Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика. Иска ми се да направим истински гимнастически празник за хората", добави той.

 

В бъдеще ще се съсредоточи върху работата си като президент на Българската федерация по спортна гимнастика и ще помага на националния треньор Красимир Дунев.

 

"Имаме план за развитието на българската гимнастика. Мисията ми е да работя. Ще помагам да Краси, който е много амбициран. Надявам се желанието ми да не се изпари бързо. Искам да направим добри национални отбори. Убеден съм, че ще имаме участници на следващите Олимпийски игри в Рио след четири години. Ще бъда удовлетворен и доволен, ако мога да допринеса за развитието на младите", каза Йовчев.

 

"Имаме деца. Ако ние ги предразположим за работа, ще има резултат. Трябва да намерим начин да ги задържим и да ги мотивираме. И техните треньори също. Просто трябва да спрем да мрънкаме. Трябва да стъпим на земята и да работим. В гимнастиката повече от 2000 евро заплата в чужбина няма. Ние просто малко сме изостанали, но даваме някакъв тласък”, заяви гимнастикът

 

Той сподели, че е доволен от начина, по който завърши изключителната му кариера - с влизане във финал на олимпийски игри.

 

"Стремили сме се винаги да постигаме добри резултати. Това, което бяхме заложили, го изпълнихме 100 %. Съжалявам, че няма медал, но дори на финала да не бях допуснал грешка, трудно щях да стигна до отличие, защото началната ми оценка беше с 2 десети по-ниска", каза Йовчев.

.

"Обсъдихме всичко с Краси и мисля, че това беше най-правилното решение. По-добре беше да изиграя чисто съчетание с начална оценка 6.6. За повече силите ми нямаше да стигнат. Беше важно като за финал да не се изложим. Можеше да завърша шести, ако бях приземил по-добре, но смятам, че все пак се представих достойно", коментира той.

Споделяне

Още от Спорт