Ю Би Ес призна отпускането на средства за ембаргови страни от арабския свят

Швейцарският банков гигант Ю Би Ес призна, че негови служители са използвали сметка на Управлението за федерален резерв на САЩ, за да предоставят суми в долари на страни, по-специално арабски, на които САЩ са наложили ембарго, предаде АФП, като цитира говорителя на Ю Би Ес Кристоф Майер.

По този начин швейцарската банка е нарушила споразумение между нея и американската централна банка. Резерва разполага с доларови депозити в много страни. Съгласно споразумението с Ю Би Ес, резерва не позволява неговите доларови сметки да се използват за отпускане на суми на страни, на които САЩ са наложили ембарго.

През октомври миналата година Ю Би Ес започна вътрешно разследване по случая, в резултат на което няколко служители бяха уволнени за действия, нарушаващи етичните принципи на банката, каза говорителят на Ю Би Ес, без да уточнява колко са уволнените.

Сумите, за които става въпрос, са относително малки, както и получените в резултат на операциите печалби. Ю Би Ес поддържа постоянна връзка с Нюйоркската банка за федерален резерв. Швейцарските закони не са нарушени, допълни Кристоф Майер.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес