"Юбер" разширява сътрудничеството си с НАСА за летящото такси

Летящото такси на "Юбер"

Компанията за наемане на транспорт чрез интернет платформа "Юбер" (Uber) разширява сътрудничеството си с американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) за разработка на летящи превозни средства за "градска въздушна мобилност", включително дронове за доставка на стоки, предадоха световните агенции.

Двете страни се предвижда да финансират с по 500 хил. долара изследванията за въвеждане на летящите таксита. Споразумението е знак, че "Юбер" е готова да работи в тясно сътрудничество с правителствените регулатори по амбициозния си план.

Второто споразумение с НАСА бе подписано по време на втората годишна конференция на "Юбер", събираща ръководители на компании в технологичния и транспортния сектор, които обсъждат бъдещето на градската авиация. Тя се провежда в Лос Анджелис и Далас, които се съгласиха да станат домакини на ранните тестове на въздушните услуги на компанията.

Според документа, "Юбер" ще предоставя на НАСА данни за своите планове за въздушни услуги, които космическата агенция ще използва за симулация на полети над Далас – Форт Уърт, отчитайки натовареността на въздушния трафик и опасността от сблъсъци в небето. Данните ще съдържат сценарии именно за въздушния трафик и управление на въздушното пространство и ще помогнат на държавната агенция да разработи ефикасна система за бъдещ  въздушен транспорт в гъсто населени места..

Първото споразумение за сътрудничество между "Юбер" и НАСА бе подписано през ноември 2017 г. и набелязваше най-общи цели. Сегашното има повече специфики и ще позволи изследване на възможността за реалното въвеждане на въздушната мобилност. Идеята е летателните средства не бива да пречат на националните авиодиспечери и да не са прекалено шумни.

По време на конференцията в Лос Анджелис "Юбер" представи и как биха изглеждали бъдещите летящи таксита - полудронове, полухеликоптери с футуристични линии, информира Франс прес. Това са прототипи, които още не съществуват, уточни Ерик Алисън, директор на програмите за летящи таксита "Юбер еливейт" (Uber Elevate) на компанията "Юбер еър" (Uber Air).

Компанията гледа на тези машини като на възможно решение за отпушване на движението в мегаполиси като Лос Анджелис, известен с адските си задръствания.

Точно както небостъргачите облекчиха струпването на жилищни и търговски площи на земята, "Юбер еър" иска да издигне градския транспорт в небесата, подчерта Никхил Гоел, директор на авиационните продукти на "Юбер еливейт".

Миналата година "Юбер" обяви, че има за цел през 2020 година да започне демонстрационни полети в Лос Анджелис, а през 2023 година да пусне първите пътнически полети, достъпни чрез приложения - точно както е при наемането на автомобили с шофьор.

На първо време машините ще имат пилот, но с времето могат да станат безпилотни.

"Самолетите са изцяло електрически, летят със скорост между 240 и 320 км/ч и могат да изминат 96 км с едно зареждане", обясни Гоел.
Целта е да се разработят дронове с две до четири места, които излитат и кацат вертикално, но по-евтини и по-малко шумни.

Според оперативния директор на продуктите Джеф Холдън пречки ще има главно от гледна точка на регламентите и организацията на въздушното пространство, отколкото по научни причини, защото "технологията вече съществува днес".

Ръководителят на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск - другият гигант в транспортните технологии от Силициевата долина - е избрал тъкмо обратното решение за избягване на уличните задръствания и работи по система от подземни совалки, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес