Юнкер: Нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на условията за влизане в ЕС

Юнкер: Нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на условията за влизане в ЕС
На този етап нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на всички условия за влизане в ЕС, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София. 
 
"Тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят на всички критерии и условия за присъединяване, но на този етап нито една от тези държави (бел.ред. – от Западните Балкани) не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези държави. Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото", добави Юнкер.
 
Той посочи, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. 
 
"Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание от страна на партньорите ни. Те имат желание да предприемат реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС. Когато встъпих в длъжност казах, че нито една държава от Западните Балкани няма да успее да се присъедини към ЕС до края на мандата на тази комисия и това натъжи нашите приятели. И трябваше после да уточня намеренията си, а именно да ускоря присъединяването на тези наши партньорски отношения, да видим какви ще са статутите на кандидат и кога ще стане присъединяването. Това ще стане ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г.", добави Юнкер.
 

Българският премиер Бойко Борисов посочи от своя страна, че Западните Балкани са неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз.

Борисов и Юнкер дадоха съвместно изявление след работен обяд с лидерите на страните от региона. Срещата в четвъртък отбелязва края на балканската обиколка на Юнкер, която започна в неделя от Скопие и Тирана. В понеделник той посети Белград, във вторник - Черна гора, а в сряда - Босна и Херцеговина и Косово. Юнкер е придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря за политиката за съседството и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Министър-председателят подчерта, че до срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им.

"По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", заяви Борисов и посочи, че приоритетни са коридорите 4,8 и 10 и Магистралата на мира, както и взаимодействието между службите. Той допълни, че е много важно да се работи за свързаността на региона в енергийната и газовата сфера.

Бойко Борисов подчерта, че в момента свързаността на Балканите е "отвратителна". По думите му е изключително важно да продължи работата между специалните служби, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурите, бързата обмяна на информация.

"Всеки един от нас има с какво да се похвали със своя принос", добави премиерът и каза, че е доволен, че днес са били създадени условия в София за провеждането на двустранни и тристранни срещи между страните от Балканите.

"С тази обиколка Юнкер заяви, че ще се чуе повече за страните от Западните Балкани. От всички нас зависи да бъдем активни", заяви премиерът и добави, че целта е да се постигне мир и стабилност в региона. Той подчерта, че част от поетите ангажименти са вече завършени, визирайки напредъка по Дъблинското споразумение и темата за Западните Балкани.

По повод предстоящата среща на върха в София между държавите от Западните Балкани и ЕС Юнкер посочи, че на нея освен за разширяване и присъединяване трябва да се дискутира и по проблемите на емиграцията, за икономическата ситуация на региона, за свързаността му, за икономическата интеграция.

Юнкер отбеляза също, че на предстоящата среща трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в региона. Трябва да сме много конкретни и поради тази причина искаме от държавите да могат да вземат максимално бързо решенията, които са свързани с перспективата 2027 - 2030. Стартираме определен брой проекти, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, каза Юнкер.

България ни впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят тяхното председателство, заяви Юнкер, според когото успехите не били забелязвани особено от медиите.

Споделяне

Още от България