Юнкер отхвърли призивите да подаде оставка заради Брекзита

Юнкер отхвърли призивите да подаде оставка заради Брекзита

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е несправедливо да бъде обвиняван за резултатите от референдума във Великобритания, на който гражданите на страната гласуваха тя да напусне ЕС, и да се иска оставката му, предаде ДПА.

В отговор на въпрос дали смята, че е направил достатъчно, за да убеди британците да останат в Европейския съюз, Юнкер посочи, че както британското правителство, така и опозицията са го помолили да не се меси в кампанията. "Нямам намерение да позволя на подобни критики да ми повлияят по какъвто и да било начин", подчерта той на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Честно казано, (те) не ме интересуват".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го подкрепи, заявявайки, че "Жан-Клод Юнкер е последният човек, когото можем да обвиняваме" за негативния резултат от референдума.

Преди да свика допитването британският премиер Дейвид Камерън получи специални права за своята страна, припомня ДПА. Някои твърдят, че тези отстъпки не са били достатъчно щедри.

Туск обаче заяви, че това, което Европейската комисия е предложила на Камерън, е било "максималното и повече от максималното" допустимо, като се имат предвид правилата на ЕС и съпротивата на други страни членки.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?