Юнкер ще пътува до София на 1 март за обща среща с балканските лидери

Юнкер и българският премиер Бойко Борисов на обща пресконференция в София през януари

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започва обиколка на страните от Западните Балкани, която ще завърши в София на 1 март, съобщи Европейската комисия в четвъртък.

Юнкер ще бъде придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Пътуването им започва в неделя, когато те ще пристигнат в Скопие, а по-късно през деня ще бъдат в Тирана. В понеделник са насрочени срещите в Белград, а във вторник - в Черна гора. Босна и Херцеговина и Косово ще бъдат посетени на 28 февруари.

Обиколката ще завърши в София на 1 март, където Юнкер, Могерини и Хан ще участват във вечеря, давана от премиера Бойко Борисов. На вечерята са поканени ръководителите на шестте държави от Западните Балкани.

ЕК уточни, че тези инициативи се предприемат в навечерието на насрочената през май среща в София между държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани, както и в светлината на стратегията за ускоряване на преговорите с региона за присъединяване към Общността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа