Юнкер започна борбата за поста на председател на Европейската комисия

Жан-Клод Юнкер

Битката за поста председател на Европейската комисия - безспорно най-важното работно място в Брюксел - започна рано тази сутрин, след като десноцентристите белязаха ясна победа на изборите за Европейски парламент, отбелязва Ройтерс.

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, изборът на десноцентристите за председател на ЕК, пренебрегна въпросите, свързани с кандидатурата му. Той само посочи, че победата на неговата Европейска народна партия на европейските избори му дава правото и приоритета да се опита да сформира мнозинство в парламента и в Европейския съвет, което ще му е необходимо за спечелване на поста.

Юнкер трябва да бъде номиниран от лидерите на 28-те страни членки, които ще се срещнат утре на вечеря, за да обсъдят резултатите от евровота. После кандидатурата на Юнкер трябва да бъде одобрена с обикновено мнозинство в ЕП.

Запитан за резервите, изразени към кандидатурата му от Великобритания и от някои други страни, Юнкер рязко припомни, че на този въпрос е отговарял хиляди пъти. "Не ме интересува", заяви той. "Не съм поставен на колене, аз съм спечелил изборите", добави той.

Европейската народна партия получи над 28 процента на европейските избори, което ѝ осигури 214 места в 751-местния парламент. Тя има добра преднина пред социалистите и демократите, останали на второ място със 189 места, според временните резултати.

ЕНП освен че трябва да убеди европейските лидери, че Юнкер, който две десетилетия беше в центъра на европейската политика, е подходящият човек за поста на председател на ЕК, трябва и да му осигури подкрепа в парламента от 376 необходими гласа.

Юнкер изключи възможността да работи с която и да е антиевропейска или евроскептична партия, но даде да се разбере, че ще търси подкрепа от социалистите, либералите и от други традиционни проевропейски партии. Това може да отнеме известно време. Не се очаква яснота по въпроса до средата на юни. А през това време Юнкер ще трябва да отговаря на още въпроси дали е подходящ за висшия пост и дали ключови страни членки, като Великобритания, Германия, Франция и Холандия ще му дадат подкрепата си.

По време на 30-минутната пресконференция в централата на ЕНП Юнкер на моменти се държеше нервно и дори прекъсна италиански журналист, задаващ му въпрос. Юнкер на два пъти каза, че вече е отговарял на някои въпроси хиляди пъти. Но в същото време показа, че умело борави с френския, немския и английския. Няколко пъти използва и типичното си скучновато чувство за хумор и заяви, че "не е уморен възрастен мъж", отбелязва Ройтерс.

Запитан дали е сигурен, че германският канцлер Ангела Меркел, която го подкрепи по време на предизборната кампания, продължава да стои зад кандидатурата му за председател на ЕК, Юнкер отговори решително, но неясно. "Знам каквото трябва да знам. Позицията на Меркел е кристално чиста. Вие може и да не вярвате, но това е точно така", каза той.

Според европейските правила лидерите трябва да се договорят с квалифицирано мнозинство за номинацията за председател на ЕК. Това на практика означава, че ако Великобритания и няколко други страни имат твърди възражения, на кандидатурата на Юнкер може да бъде наложено вето.

Ключът към успеха за Юнкер е да продължи да получава подкрепа от Меркел, тъй като Германия, която е с най-голямо население в ЕС, има и най-голямото влияние, когато тава дума за гласуване с квалифицирано мнозинство, посочва Ройтерс.

Когато Юнкер, 59-годишният заклет пушач, беше определен за кандидат на ЕНП за председател на ЕК, неговите опоненти бяха изненадани и заявиха, че той би бил по-добър председател на Европейския съвет - институцията, която обединява европейските лидери.

Юнкер беше премиер на Люксембург 19 години. Той е седял на масата на преговорите заедно с европейските лидери по време на дълговата криза. Така че в много аспекти той е по-подходящ за постигане на консенсус в Европейския съвет.

Самият Юнкер обаче разсея спекулациите, че се бори за "грешния" пост. "Аз се боря за поста на председател на ЕК. Може би други искат да променя мнението си, но аз няма да го направя", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?