Юнкер получил уверение от Меркел да оглави ЕК, ако ЕНП спечели изборите

Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер. Сн.:Сайт на ЕНП

Бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че е получил уверение от германската канцлерка Ангела Меркел, че той ще бъде следващият председател на Европейската комисия, ако техният десноцентристки политически блок спечели изборите за Европейски парламент на 22-25 май, съобщи Ройтерс.

Изказването на Юнкер в интервю за германския в. "Билд ам зонтаг" влезе в противоречие с позицията на Меркел, която в събота заяви, че истинският избор може да бъде направен, както в миналото, само след продължителни обсъждания между националните правителства.

Юнкер изрази очакване, че лидерите на 28-те страни членки на ЕС ще уважат волята на избирателите след вота.


По думите му в противен случай "избирателите ще знаят, че няма нужда следващия път да си правят труда да гласуват, защото партиите ще нарушат обещанията си, дадени преди изборите".

"Затова няма да стане така. Ръководителите на правителствата от ЕС ще уважат вота", каза Юнкер, който е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП).

На въпрос дали Меркел, чийто Християндемократически съюз принадлежи към ЕНП, му е дала твърдо уверение, че той ще оглави ЕК, ако ЕНП спечели изборите, Юнкер отговори: "Да, имам го."

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014