Местан иска защита за гледането на ориенталски тютюн

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

ДПС настоява служебното правителство да защити националния интерес и да запази поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители. В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки лидерът на движението Лютви Местан призовава държавния глава да проследи и контролира подготовката на становищата на министерствата на земеделието и на здравеопазването за конференцията на Световната здравна организация от 13 до 18 октомври в Москва, на която ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн.

"Убедени сме, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект", посочва Местан.

Той отбелязва, че ДПС "със своя експертен и управленски потенциал следи с тревога работата на служебното правителство". Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от парламент и кабинет, легитимирани след демократични избори, пише още лидерът на ДПС.

Той допълва, че през юни България е изпратила до Европейската комисия параметрите и приоритетите по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и схемите по директните плащания за периода 2014 – 2020 г. Позициите на българската страна в предоставените на ЕК варианти на програмата и схемите за директните плащания са съгласувани с браншовите организации, предварително консултирани със службите на ЕК и защитават националните интереси в областта на земеделието и развитието на селските райони, посочва Местан.

И продължава, че в хода на съгласувателната процедура с ЕК се правят опити да се променят принципни позиции, които страната вече е заявила. Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. Тези действия на служебното правителство пораждат напрежение сред българските земеделски производители, дават знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства. Ревизирането и промяната на приоритетите в този момент ще доведе до забавяне на стартирането на програмата и нулева 2014 г., пише Местан.

ДПС тревожни от зачестили уволнения в областите

"В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини", посочва в писмото си Местан. Той очаква президентът да предприеме нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция.

В периода 13-18 октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн. "Убедени сме, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект. Позицията на България за Конференцията ще се изготви от МЗХ и МЗ в рамките на мандата на служебното правителство. Обръщам се към Вас с настояване да проследите и контролирате подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани.", казва Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014