ЕК с кампания срещу сексуалното насилие по време на световното

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обяви началото на нова кампания, която цели да повиши осведомеността по отношение на сексуалната експлоатация на малолетни и непълнолетни в Бразилия по време на световното първенство по футбол.

Кампанията "Не поглеждай встрани" е подкрепена от известни бразилски футболисти като Кака и Жуниньо Пернамбукано и е насочена към бразилци и чужденци, посещаващи световното първенство.

Тя цели да повиши осведомеността, че сексуалната експлоатация е престъпление.

Проектът се състои в организиране на семинари за обучение на управленски кадри в публичния сектор и обсъждания по темата във всеки град, домакин на футболни мачове по време на първенството, както и в увеличаване на подкрепата за борбата срещу сексуалната експлоатация и в осведомяване на жертвите за техните права.

"Бразилия постигна невероятен напредък в развитието си, като за период от 10 години близо 40 милиона души бяха подпомогнати, за да излязат от състоянието на бедност. Въпреки това някои слоеве на обществото все още не се ползват от правата на човека, които ние приемаме за даденост. За да промени това положение, Европейският съюз работи в 12 града, домакини на футболни мачове по време на световното първенство, по ключови проекти, свързани например с предоставяне на подкрепа за защита на правата на младите хора във фавелите на Рио, с овластяване на общностите на коренното население в Куяба, или със закрилата на най-бедните работници в Сао Пауло", заяви еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014