Юнски температурен рекорд в Германия – 38.9 градуса

Юнски температурен рекорд в Германия – 38.9 градуса

Последният ден на юни в Германия постави температурен рекорд. Беше регистрирана най-високата температура за месеца, а именно 38.9 градуса по Целзий, измерена в западната провинция Райнланд-Пфалц, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Така бе счупен рекордът поставен в сряда, когато в източните провинции Саксония и Бранденбург бяха отчетени 38.6 градуса по Целзий. Очаква се температурите в страната да започнат да падат следващата седмица.

След шест дни на нетипични юнски жеги в Западна Европа температурите започваха да падат на места още в неделя, отбелязва Франс прес. Във Франция, където имаше температурен рекорд, поставен в петък от 45.9 градуса по Целзий в южната част на страната, в неделя температурите спаднаха с десетина градуса в Париж и в северозапада. Но френския изток продължава да се измъчва от жеги и термометрите отчитат и днес между 36 и 37 градуса на някои места.


Пожари в страната пък унищожиха 550 хектара площи и 11 къщи, допълва ДПА.
В Италия също се връщат по-нормални температури. Максималните са 37 и 38 градуса, а в северната част тази вечер се очакват и бури. От сряда метеоролозите обещават истинска прохлада там, предаде Франс прес.

В Испания над 700 войници, стотици пожарникари и самолети-цистерни, хеликоптери и противопожарна техника участват в потушаването на няколко пожара в централната и североизточната част на страната, където температурите са все още 42 градуса по Целзий. Пожар бушува край град Алморокс и унищожи 2000 хектара площи, като се разпространи в района на Мадрид и доведе до евакуация на село и на 200 обитатели на къмпинг. На 60 километра югоизточно от Толедо бушува друга огнена стихия и бяха евакуирани 22 души. В Каталуния огромен пожар, избухнал в сряда, унищожи хиляди хектара площи, но днес е в процес на овладяване.

Дори в традиционната си неделна молитва папа Франциск спомена за жегите и каза, че се моли за онези, които пострадаха най-много от последиците от тази горещина. Той спомена възрастните, болните и строителните работници, предаде ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа