Юрий Исаков: Санкциите срещу Русия ще ударят като бумеранг Запада

Руският посланик не вижда проблем България да се присъедини към Евразийския съюз

Снимка: БГНЕС

Санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим ще се върнат като бумеранг и ще ударят тези, които ги инициират. Това коментира пред Дарик радио руският посланик Юрий Исаков.

"Първо, не искам да кажа, че се радваме, когато ни налагат някакви санкции. Разбира се, това не е приятно. Но ние ще го преживеем. Второ, тези санкции ще ударят като бумеранг и по тези, които ги инициират - това е закон. Искам да припомня, че само обемът на търговията ни с ЕС миналата година наближи 500 млрд. долара. Навярно разбирате, че при такъв обем на икономическото взаимодействие и икономическите връзки не може да разсъждаваме в плоскостта на това колко болезнени ще бъдат тези санкции за една страна и да се надяваме, че негативният ефект за другата страна ще бъде нулев. В нашия свят, в който всичко зависи едно от друго, нищо безболезнено не може да произлезе от това. Първият, който хвърля бумеранг от санкции, трябва да си спомни, че този бумеранг ще се върне и може много болезнено да го удари", заяви дипломатът.

По думите му нямало фундаментални противоречия между Евразийския и Европейския съюз, "напротив – винаги сме поставяли въпроса за хармонизиране на интеграционните процеси от Ламанша до Тихия океан". Според Исаков нямало проблеми България да се присъедини към Евразийския съюз.

По повод нестихващото напрежение в Украйна, след падането на Виктор Янукович и присъединяването на Крим към Русия, посланикът заяви, че референдумът, иницииран от Москва е бил изстрадан в годините назад и случилото се съвсем не е въпрос на развитие в последните месеци.

"Различните части на Украйна имат различни предпочитания за бъдещето си развитие. Много е важно да се запази този крехък мир, който съществува в момента. За да се запази този мир, трябва някаква федерализация на Украйна. Каква точно - трябва да решат самите украинци. Тези прояви на недоволство в Източна Украйна са показателни, че не всичко е наред в държавата. Но въпросът не стои в такива екзотични плоскости като признаване на републики", добави Исаков.

Руският посланик у нас коментира още, че след последните събития клаузите по газовия договор с Украйна се променят и повече не могат да се правят отстъпки към Киев.

"Договорът за доставки на газ беше нарушен едностранно. Не искам да гадая какво ще се случи по-нататък, но за съжаление имаме негативен опит, когато нашите партньори просто не плащат за доставяната продукция, за доставения газ", каза Исаков.

Според него на Русия ѝ остават съвсем малко възможности в тази ситуация – "да апелира към нашите партньори в Украйна - засега те игнорират нашите призиви или да апелира към нашите европейски партньори, защото от Украйна зависи ще получат ли в пълен обем и в нужното време своя газ". 

Дипломатът отрече твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство заради наличието на американски военни кораби в Черно море.

"Нищо подобно не съм чул. Във всеки случай всички тези действия, които се осъществяват от военновъздушните сили на Руската федерация, те са в 100% и в пълно съответствие с всички международни задължения, които Русия изпълнява", подчерта руският посланик.

Според него изпращането на военни кораби в Черно море нарушава международното законодателство и по-точно – конвенцията от Монтрьо, която ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от България