Юруков ще отказва СДС от “вносни идеи втора ръка”

Юруков ще отказва СДС от “вносни идеи втора ръка”

СДС трябва да изработи нова политическа философия, тъй като настоящата Харта на християндемократическите ценности е “внос на идеи втора ръка” и “може би е ясна само на двама-трима души, които са я превели от немски”. Това каза в сряда пред Нова телевизия лидерът на СДС Пламен Юруков, който е собственик на “Спетема кафе” и философ по образование. Според него обаче още е рано да се говори дали бъдещето на СДС е твърдо с Европейската народна партия.

Самата дума християндемокрация тя е чужда за българина. Много често у нас се използват думи, без да се стига до съдържанието им, смята той.

Юруков повтори, че СДС трябва да се реформира. Според него СДС е в криза, защото е организирана по неправилен начин и е партия от функционерски тип, по същия начин като БСП, а те двете като БКП. При този тип партии постовете и ресурсите се разпределят отгоре надолу те не могат да съществуват, без да са на “хранилка” на властта.

Реформирането на СДС ще даде възможност в нея да влязат хората на малкия и средния бизнес, свободните професии, лекарите, учителите, смята Юруков. Така според него “функционерите” ще заемат други позиции и ще се чувстват много по-добре в новата ситуация. “Когато си в контакт с хора на бизнеса, това винаги е полезно, могат да си направят и техни фирми, могат да се развиват”, посочи лидерът на СДС.

“СДС е партия на малкия и средния бизнес, а не е бизнес партия, защото тук стигаме до един от големите капани на представителната демокрация - това определена клика или група с плюс един процент да овладее цялатаполитическа власт”, каза Юруков.

По думите му “СДС има една голяма ценност - това, че СДС не е на никой”.

Той вижда ролята на СДС като “най-голямата партия в дясното пространство и тези, които имат сходни идеи, да се доближат до нея за по-успешна борба за налагане на нашите ценности и политически”. Запитан дали ще прави това с Иван Костов или с Бойко Борисов, лидерът на СДС отговори: “След като ми задавате въпроса така, означава, че приемате, че една от тези партии или че двете тези партии са десни, така ли да го разбирам?”.

След това добави, че не е негова работа дава оценки. Той напомни категоричната позиция на ДСБ да не се коалира с ГЕРБ на изборите. Решението на СДС за коалиционната политика ще бъде взето на следващия Национален съвет, но наскоро Юруков предупреди, че сближаването с ГЕРБ би било пагубно за възраждането на СДС.

Аз съм единственият лидер на СДС, който направи публична кампания, т.е. аз отидох по клубовете, по общините, каза Пламен Юруков пред Нова телевизия и отрече енергично слуховете, че “купувал” гласове на конференцията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?