Юшченко обеща на украинците до година да почувстват резултатите от по-доброто управление

Победителят в украинските президентски избори Виктор Юшченко обеща на своите сънародници, че страната ще има съвременна пазарна икономика, предаде Ройтерс.

До една година украинците ще почувстват преимуществата на бъдещото по-добро управление, посочи той в изявления в понеделник, разпространени от полския телевизионен канал Те Фау Ен 24.

"Украйна все още спи", но аз съм сигурен, че тя ще стане най-модерният пазар в Източна Европа, каза Юшченко. Той обеща да докаже, че ако страната е управлявана от "честни хора, които обичат нея и народа ѝ", след 365 дни всеки украинец ще почувства резултатите от плана за икономическо развитие.

В Украйна, чието население е близо 50 милиона души, средната месечна заплата е 60 долара, докато в съседката ѝ Полша, която отскоро е в Европейския съюз, този показател е 10 пъти по-голям, отбелязва Ройтерс. Днес към проблемите на Киев се прибави и по-високата цена на природния газ, който страната внася от Туркменистан. Занапред 1000 куб. м газ ще струват на Украйна 58 долара вместо досегашните 44 долара.

Премиерът Виктор Янукович, който бе съперник на Юшченко на президентските избори, в петък обяви, че подава оставка от поста, но все още отказва да приеме изборното си поражение. Това означава, че докато не бъдат официално обявени резултатите от изборите, Виктор Юшченко не може да встъпи в длъжност.

Споделяне

Още от Свят