Юзеир Юзеиров окончателно се раздели с имущество за над 1 млн. лв.

Юзеир Юзеиров окончателно се раздели с имущество за над 1 млн. лв.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението на Варненския апелативен съд, с което през март беше конфискувано имущество за над 1 млн. лв. на семейството на Юзеир Юзеиров (Росен Йорданов по паспорт – бел.ред.). Това съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в петък.

Така държавата окончателно се сдобива с имущество за общо 1.022 млн. лв. – предимно земеделски земи в Добруджа. Сред тях е и теренът, на който братята Юзеир и Али Юзеирови построиха паметник на турския незнаен воин, който впоследствие бе разрушен по предписание на ДНСК.

Двамата станаха известни и покрай неуспешното учредяване на етническата партия ОТОМАН. Юзеир Юзеиров бе разследван в Белгия за нарушаване на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници. Имаше и обвинение за трафик на хора.

В края на октомври 2010 г. той бе осъден на една година условно и глоба от 4000 лева за опит за създаване на партия на религиозна основа и провеждане на нереглементиран митинг в село Славяново.

В мотивите на ВКС, с които съдът не е допуснал касационно обжалване се казва, че не може да се търси такова основание в тълкувателното решение на ВКС № 7/2013г. за наличие на причинно следствена връзка, тъй като то не се отнася за производствата по новия закон.

Делото, заведено от КОНПИ срещу Юзеиров и съпругата му, стана първото по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), според който не е необходимо да се доказва връзка между обвиненията, станали повод за завеждането на иска, и средствата, с които е придобито имуществото.

"В новия ЗОПДНПИ, престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от комисията (за да не е проверката произволна), като впоследствие подлежащите на изследване от комисията предпоставки за отнемането на имущество са откъснати от наказателното производство и неговият изход няма значение за изхода на производството по отнемане незаконно придобито имущество", се казва в решението на ВКС.

Магистратите не допускат касационно обжалване и по въпроса, следва ли да се приеме за установен като законен такъв доход, който е получен от незаконен източник, ако същият след установяването му от надлежните органи, е обложен с данък и данъкът е заплатен на държавата.

"Следва да се посочи, че незаконността на един доход се предопределя от порочността на основанието при неговото придобиване, като този порок не може да бъде саниран от декларирането на дохода и неговото облагане с данък, доколкото това действие не отстранява порока на основанието за придобиването му. В противен случай би се дала възможност да се легализират доходи от престъпна дейност чрез декларирането им и заплащането на данък,което е недопустимо", подчертават върховните съдии.

С това решение общата стойност на имуществото по делата, спечелени от КОНПИ с окончателни съдебни актове от началото на годината надвишава 9 000 000 лв.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?