Южна Корея, Япония и Китай се споразумяха да подобрят обтегнатите си отношения

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе и премиерите на Китай и Япония Ли Къцян и Шиндзо Абе участваха в неделя в Сеул в първата тристранна среща на върха между тези държави от три години. Тримата обещаха да засилят обмена и диалога и да подобрят отношенията си, обтегнати заради исторически и териториални спорове, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление след срещата тримата лидери посочиха, че са се споразумели да подобрят отношенията си чрез "честен прочит на историята и продължаване напред с поглед към бъдещето".

Пак, Ли и Абе са се споразумели също да положат максимални усилия възможно най-скоро да бъдат възобновени шестстранните преговори за севернокорейския ядрен проблем, каза на пресконференция южнокорейската президентка, домакин на срещата.

Трите страни са отбелязали и че са против "всякакви действия, които създават напрежение" на Корейския полуостров.

Японският премиер заяви, че е постигнато съгласие за необходимостта от конкретни действия за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Тримата лидери са се договорили и да ускорят преговорите за тристранна зона за свободна търговия. Японският премиер добави, че следващият кръг от преговорите на високо равнище между Токио, Сеул и Пекин е възможно да се състои в Япония догодина.

Срещата между Пак, Ли и Абе бе първата от 2012 г. Практиката да се провеждат такива разговори бе прекъсната заради териториални спорове и разногласия по исторически проблеми.

На пресконференцията след срещата китайският премиер подчерта, че на нея е било заявено, че е необходимо да бъде изработен правилен подход към разногласията, останали след периода на Втората световна война, както и към други деликатни въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?