За 10 години проектите по благоустрояване на градовете нараснаха стократно

За 10 години проектите по благоустрояване на градовете нараснаха стократно

За десетина години стойността на проектите по благоустрояването на парковете и градинките в градовете са нараснали стократно. Модата да се дават пари за чешмички и фонтани въведе НДСВ преди близо десет години, като даваше средно по 100–200 хиляди лева на проект от държавния бюджет. Днес средната стойност за благоустрояването на емблематични паркове и пространства в големите градове е около 10 млн. лв., а по-голямата част от средствата са европейски. Другата разлика спрямо преди десет години е в мащаба на проекта.

В понеделник вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева връчи чековете на печелившите 36 общини по схемата “Зелена и достъпна градска среда“ от оперативна програма “Регионално разривите”. Те получават общо 177 млн. лв., които ще отидат за ремонта на паркове, възстановяване на зелени площи, пешеходни зони, детски и спортни площадки .

Най-скъпи са проектите на няколко големи града, всичките управлявани от ГЕРБ. “Подмладяващият лифтинг” на пространството около НДК в София ще струва 13.5 млн. лв. За възстановяване на паркове Бургас взима 13 млн. лв., а Пловдив - 12.4 млн. лв. Това е цялата стойност на проектите, като безвъзмездната европейска помощ по тях е само 5 млн. лв., по колкото средно получават и останалите градове.

Изпълнението на проектите ще доведе до подобрение на градската среда за над 4.4 милиона жители на 36-те общини. Над 1.2 милиона кв.м ще бъдат с подобрена паркова среда, озеленени площи, детски площадки. Близо 500 хил. кв. м. ще са реконструирани и рехабилитирани от уличната мрежа. Ще бъдат осигурени и места за паркиране. А от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление икономисаната енергия ще бъде над 850 хил. квч/годишно, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Със сключването на днешните 36 договора за безвъзмездна помощ, общият размер на договорените средства по оперативна програма "Регионално развитие" възлиза на 3.028 млрд.лв., което е 96.7% от бюджета на програмата, а разплатените средства са 42%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?