За 4 месеца холерата покоси над половин милион души в Йемен

За 4 месеца холерата покоси над половин милион души в Йемен

Броят на предполагаемите заразени с холера в резултат на плъзналата епидемия в разкъсвания от войни Йемен достигна половин милион души, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Поне 1 975 е броят на смъртните случаи откакто болестта започна масовото си разпространение в края на април.

СЗО отбеляза, че от юли насам се наблюдава спад в скоростта на разпространение на болестта, но все още всеки ден от нея се заразяват по около 5 000 души.

Причините за разпространението на болестта са влошаващите се условия на хигиена и здравеопазване, както и смущенията във водоснабдяването.

В Йемен повече от 14 милиона души са лишени от редовен достъп до чиста вода и канализация, а събирането на боклука в някои големи градове е преустановено.

Холерата е остра инфекция, предизвикваща диария, причинена от поглъщането на храна, или вода, заразени с бактерията Вибрио холера.

Повечето заразени имат леки, или никакви симптоми, но в тежки случаи инфекцията може да доведе до смърт в рамките на броени часове, ако не бъде третирана.

Здравните услуги в Йемен едва се справят в борбата с най-голямата в света епидемия до този момент. Причината е затварянето на повече от половината здравни заведения в страната, заради щети, претърпени по време на над 2 години конфликти между проправителствените сили и бунтовническото движение Хути.

СЗО заяви, че недостигът на лекарства и пари са перманентни и че 30 000 здравни работници не са получили никакви пари почти година.

"Здравните работници в Йемен работят в невъзможни условия", каза главният директор на СЗО Д-р Тедрос Адамом Геребей.

"Хиляди хора са болни, но няма достатъчно болници, няма достатъчно лекарства, няма достатъчно чиста вода. Тези доктори и медицински сестри са стълбът на здравеопазването – без тях не можем да направим нищо в Йемен. Трябва да им се плаща редовно, за да могат да продължават да спасяват животи", добави той.

СЗО и партньорите ѝ обединяват усилия за създаване на клиники за лечение на холера и рехабилитационни здравни заведения, снабдяване с медицински материали, както и в подкрепа на усилията на Йемен за здравна реформа.

Д-р Тедрос призова всички страни, замесени в конфликта в Йемен, в който от май 2015-та убитите са 8 160, а ранените – 46 330, спешно да намерят политическо решение.

"Хората на Йемен няма да издържат още дълго – те имат нужда от мир, за да възстановят живота и държавата си," добави той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?