Икономистът Стив Ханке:

За да се ограничи корупцията, трябва да се намали администрацията

Стив Ханке

Корупцията дава негативния облик на България, а тя може да се ограничи с намаляване броя на министрите и администрацията. Това обясни в понеделник пред бТВ икономистът Стив Ханке, наричан още "баща на валутния борд". Той е отново в България, за да стане доктор хонорис кауза, съгласно решение на БАН.

'Най-важното, което трябва да се направи, е да се намали броят на министрите, както и на администрацията, тъй като оттам идват предпоставките за корупция. Хората протестират, защото корупцията в държавата прелива. Те нямат големи надежди, нямат и очаквания. Именно корупцията дава негативния облик на България“, каза Ханке.

"Трябва да се разработи стратегия за борба с корупцията“, смята още той.

"Необходими са промени в здравеопазването и енергийния пазар". Той цитира проучване, според което 400 000 българи са готови да емигрират. "Това е катастрофа. Те нямат големи надежди и очаквания, има дефицит на перспективи за развитие“, каза финансистът.

"Държавата не трябва да определя цената на тока, а да има правила на играта, така че пазарът да определи истинската цена. Много от инвеститорите са избягали от България заради корупцията“, допълни Ханке.

Икономистът коментира и кабинета "Орешарски“. "Коалиционните правителства по принцип са слаби и не могат да направят мащабни проекти. Това обаче означава, че те не могат да свършат и огромна глупост, обяви още бащата на валутния борд. Той каза още, че първото нещо, което би посъветвал Пламен Орешарски, е да включи истински експерти в управлението с поглед в бъдещето, а не да гледат само за утрешния ден.

Ханке припомни и ситуацията в Сингапур, където през 2009 г. премиерът е събрал 12 експерти, които да проучат възможността за изход от финансовата криза. Те са препоръчали да се произвеждат продукти с висока добавена стойност. "В Сингапур имат почти нулева корупция, тъй като имат нулева толерантност, имат малко правителство", припомни финансистът.

"Хората имат склонност да забравят, че инфлацията беше 242% през 1997 г. След валутния борд икономиката се стабилизира, хората вече имаха надежда и след това страната влезе в НАТО и ЕС именно заради тази стабилност", каза Ханке и добави, че валутният борд е изключително силно оръжие за борбата с корупцията.

Финансистът предположи, че ако в момента няма валутен борд, политиците са щели да харчат пари и да принуждават управителя на БНБ да печата нови пари. Той сравни ситуацията с дете, което има кредитна карта без лимит.

"Валутният борд дава дисциплинираност на паричната и банковата система и фискална стабилност. Ако го нямаше, корупцията щеше да е много по-голяма и ситуацията щеше да бъде далеч по-лоша. Валутният борд слага юзди на политиците до известна степен. Народът интуитивно разбира ситуацията и това е причината валутният борд да е популярен", каза Ханке.

Споделяне

Още от Бизнес