За десетина дни са подадени 32 заявления за саниране на блоковете

За десетина дни са подадени 32 заявления за саниране на блоковете

Собствениците на жилища все още проучват възможностите да санират блоковете с европейски пари. За първите десетина дни от старта на кампанията са подадени само 32 заявления в цялата страна. В същото време направените консултации по телефон и на място в офисите на проектните мениджъри са над 640, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда.

 

Най-много заявления са подадени в София – 11. Те са от етажни собствености в районите "Илинден", "Средец", "Лозенец", "Витоша" и "Триадица", съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина. В същото време в столицата има 12 000 сгради, чиито собственици могат да кандидатстват за финансиране по проекта.

 

Във всеки един от шестте района за планиране също вече има подадени заявления. Най-активни са в Южния централен район, където са постъпили 8 заявления. От тях шест са в Смолян, а останалите са за два блока в Пловдив. Активността на Смолян е обяснима с факта, че в града бяха реновирани редица сгради по демонстрационния проект на програмата за развитие на ООН и хората вече видяха ползите от това.

 

Пет заявления са подадени и в Северен Централен район, където пък нямаше особен интерес от страна на бизнеса да участва в обследването на сградите. От тях три са за блокове в Русе и по един в Габрово и Разград.

 

В останалите четири района са подадени по две заявления. Те са за по два блока в Бургас и Благоевград и по един във Видин, Плевен, Варна и Шумен.

 

В момента върви проверката на документите на подадените заявления и изискването на допълнителна информация.

 

Предварителните разчети показват, че около 45 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европа за обновлението на домовете ще стигнат за 180 блока с около 6100 жилища с разгърната застроена площ от 426 550 кв.м.

 

За да се включи в проекта и да бъде одобрено, всяко домакинство трябва да депозира 500 лв. Средно около 1200 лв. ще отидат само за подготовката на проекта за едно жилище от 60 кв.м. Това включва проектирането, енергийното и конструктивно обследване, както и надзора. Столична община обеща да подари на софиянци проектирането.

 

Отделно всяко семейство ще трябва да извади средно по около 5000 лв. за същинското саниране, ако проектът му бъде одобрен. Плановете са ремонтните дейности да започнат през пролетта на 2013 г. Ако желаещите да направят дома си енергийно ефективен нямат средства, може да теглят кредит от фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка, срещу 6.68% лихва.

 

ОББ обаче вече дава по-изгодна лихва срещу ипотека на жилището от 6.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?