Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За два месеца 147 заети в здравната система в София са се заразили с коронавирус

Претоварване и липса на навик за предпазване са били основните рискове, според анализ на РЗИ

0 коментара
За два месеца 147 заети в здравната система в София са се заразили с коронавирус

От началото на разпространението на коронавируса у нас през март до 10 май са се заразили 147 души медицински и друг персонал в лечебните заведения, показва анализ на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ за периода 10 март-10 май. От всички заразени 63 от са лекари, в т.ч. двама зъболекари, 37 са медицински сестри, 3 лаборанти, 12 санитари, 3 кинезетерапевти, 3 болногледачи, 2 фармацевти и 23 души са в категория други - служители от административната част на лечебните заведения (в т.ч. координатори, секретари, технически лица по поддръжката). За сравнение към 10 май общо заразеният медицински персонал в страната е бил 209 души, т.е. над половината от засегнатите медици са в София.

При 141 от всички 147 заразяването е станало на работното място, по време на изпълнение на преките служебни задължения на медицинския персонал – при пряк контакт, лечение и обслужване на болни или носители на Covid-19. В един случай заразяването е станало по време на пътуване в чужбина, в един случай – чрез контакт в семейството и при 6 случая не може да се установи мястото на заразяването.

103 души са били с леко протичане или безсимптомни, поради което са изолирани в дома. При 38 души е установена клинична изява на болестта, наложила хоспитализация. При трима души заболяването е протекло тежко, с усложнения и фатален изход – двама лекари на 65 и 61 години и един охранител в болница на 40 години.

По данни на лечебните заведения, към 10 май като контактни на потвърдени случаи на Covid-19 са изследвани 3 831 души медицински персонал и 1 104 пациенти. От тях, с положителен резултат от PCR тест са 107 души персонал и 19 пациенти.

Две по-сериозни болнични огнища

През този период от два месеца има два по-сериозни епидимични взрива в болници. Единият е в университетската болница "Св. Иван Рилски" със заразени 14 души медицински персонал и трима пациенти. Засегнати са 4 структури – отделението по анестезиология и интензивно лечение, клиниката по клинична хематология с отделение по медицинска онкология и клиниката по гастроентерология. Изследвани с PCR в лечебното заведение са 231 души персонал и 26 пациенти.

С 54 души заразен персонал "Пирогов" е другото лечебно заведение, в което се очертава тенденция за регистриране на по-висока заболяемост. Това, според СРЗИ, се дължи на спецификата на работа на болницата - най-големият спешен център в София, с най-голям капацитет и текучество на пациенти от цялата страна. "В ситуация на пандемия от подобен род като настоящата, с наблюдаваните досега характеристики на епидемичния процес и динамика на разпространение на заболяването, в т.ч. и в другите страни, по-високата честота на случаи на Covid-19 е очакван епидемиологичен показател, въпреки всички противоепидемични мерки, които са взети от ръководството и персонала", се посочва в анализа.

Другите по-засегнати звена са Центъра за спешна медицинска помощ с 13 души заразен персонал, Военномедицинска академия (ВМА) - 8, "Царица Йоанна - ИСУЛ" - 7, в болница "Токуда" - 4 и др. В анализа са посочени 32 столични лечебни заведения, в които са били регистрирани случаи на зараза с Cоvid-19 сред персонала.

Претовареност и липса на навик

Като рискови фактори за заразяване от СРЗИ посочват липсата на специализация, навик за предпазване и прекомерно натоварване, но никъде в анализа не се посочва липса на предпазни средсва.

В началото на епидемията, при първите случаи рисков фактор е била липсата на клинична насочиност за Covid-19. Голямата натовареност на персонала поради липса на кадри и удължено работно време е посочена на второ място. На трето – работата с рискови пациенти и "често завоалиране на основните прояви на заболяването".

Работата "на всяка цена" с приоритет – живота на пациента и неглижиране на проблема също е посочена като утежняващ рисков фактор. Накрая се посочва липсата на "навик" да се използват лични предпазни средства и правилната им употреба.

Организацията се е подобрила

Според анализа "все повече прави впечатление, че медицинският персонал започва да третира всеки пациент като потенциално инфектиран с Covid-19". Лечебните заведения имат разработени инструкции, извършва се периодичен инструктаж, обособени структури за работа с потенциално инфектирани или съмнителни за Covid-19, в зависимост от възможностите.

"Въпреки мерките и действията, предприети до момента, имайки предвид досегашните наблюдения над разпространението на заболяването, включително и в световен мащаб, се очаква да има още регистрирани случаи, в т.ч. и сред медицинския персонал с Covid-19. Това налага стриктно да се спазват въведените мерки, да се създаде организация за системен вътрешен контрол за спазване на протоколите и правилата за работа, да се следят и попълват наличностите с лични предпазни средства, да се изграждат стереотипи на поведение, гарантиращи сигурност на персонала", се казва в анализа.

От СРЗИ отбелязват, че внимателният триаж при приема на пациенти придобива основно значение за внасяне на инфекции в клиниките и отделенията, както и лабораторния контрол за инфектиране на персонала.

Алгоритъм за действие

Алгоритъмът при установяване на потвърден случай на Covid-19 в клиника или отделение включва: задължително съобщаване от болницата на СРЗИ с бързо известие; отделението се карантинира; преустановява се приема на нови пациенти; идентифицират се контактните от I-ви ред (пациенти и персонал) и се организира в спешен порядък тяхното изследване (включително се уведомяват пациенти, изписани до 14 дни преди установяване на положителния случай); пациентите с отрицателни PCR-резултати се изписват (където е приложимо) и се карантинират в домашни условия за 14 дни; пациентите с положителни PCR-резултати се изписват (където е приложимо) и лечението на основното заболяване продължава в условията на 28-дневна домашна карантина; персоналът с положителни PCR-резултати се отстранява от работа и се карантинира за 28 дни в домашни условия; персоналът с отрицателни PCR-резултати се връща на работа; отделението се отваря, като работният процес се възстановява след извършване на заключителна дезинфекция.

Контрол

За тези два месеца СРЗИ е връчила на лечебните заведения за болнична помощ 44 предписания с 42 проверки по изпълнението им и е направила 29 проверки за спазване на противоепидемичния режим на работа.

Извършени са две проверки по подадени сигнали от граждани и е връчен 1 акт за установяване на административно нарушение.

Издадени са 28 заповеди за затваряне на клиники и отделения в лечебни заведения и временно преустановяване на дейността им.

Обърнато е внимание на ръководствата на лечебните заведения и на медицинските специалисти, независимо от натовареността, да се извършва внимателен триаж на пациентите, да се използват лични предпазни средства, стриктно да се спазва режима за дезинфекция и стерилизация и да се следи санитарно-хигиенното състояние. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.