За една и съща работа различно заплащане според категорията на болниците

Разделението в заплащането за малки и големи болници е залегнало в методиката за заплащане на болничната медицинска помощ, съобщиха в понеделник от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Оттам се позовават на писмо на зам.-финансовия министър Боряна Пенчева, адресирано до националните консултанти.

Идеята за различно финансиране за една и съща дейност беше лансирана преди няколко седмици от зам.-здравния министър Иван Миланов, който обаче тогава отказа да даде повече подробности.

От документа на финансовото ведомство обаче става ясно, че болниците са разделени на три групи - университетски, областни, общински и други. На групата общински и други ще се плаща една цена, на областните същата цена, завишена с 10%, а на университетските – още 25% повече.

Подобна методика обаче не отговаря на заявените от страна на новия здравен министър намерения. Той обяви, че болниците няма да се делят според собствеността, а ще се определят стотина болници с национално значение, в които няма да се доплаща, а останалите ще се пресеят на пазарен принцип. Според неговата концепция за другите болници финансирането по линия на НЗОК трябва да се намали и пациентите да си доплащат. Заради смяната на здравния министър тази методика може да претърпи промяна.

Междувременно в понеделник шефката на НЗОК Нели Нешева се срещна с директори на болници. Тя уверила лекарите, че разпределянето на средствата към болниците става по методика, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК и никой от директорите не трябва да се съмнява, че при разпределянето на средствата може да има субективизъм.

Пред Дарик радио обаче председателят на Асоциацията на лекарите от болничната помощ д-р Динчо Генев заяви, че НЗОК не е получила половината от обещаните от финансовия министър Симеон Дянков 130 млн. лв.

По думите му въпреки обещанието, че на болниците ще се платят по 80 милиона лева за месеците септември и октомври, отчетите сочат че касата е определила по- малко пари. За октомври например парите били с 6 млн. лева по-малко.

“Сметките сочат, че болниците ще получат около 67 милиона лева за август, което е с 30% по-малко от това, което са получили за същия месец на миналата година“, обясня д-р Генев.

Пред БНТ пък финансовия министър Симеон Дянков съобщи, че допълнителни 65 млн. лв. ще се дават месец за месец, а за септември и октомври вече са отпуснати по 13 млн. лв. и парите са в здравната каса.

Споделяне

Още по темата

Още от България