За първи път белите ученици в САЩ ще са по-малко от цветнокожите

В държавните училища в САЩ през новата учебна година, която започва през септември, за първи път в историята белите неиспанскоезични ученици ще бъдат по-малко от всички деца, взети заедно, от расовите и етническите малцинства. Това сочат резултатите от изследване на експерти от Националния център по статистика в областта на образованието, цитирани от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС в неделя.

Белите неиспанскоезични ученици ща бъдат 49,8 процента от общия брой ученици. Испаноезинчите ще бъдат около 25 на сто, а афроамериканските - 15 процента. Близо 5 процента ще бъдат азиатските деца и ученици, чиито корени тръгват от Океания. Под 5 процента ще бъдат учениците от индийски произход или децата на родители, принадлежащи към различни раси.

Експертите от центъра отбелязват, че промените от последните десетилетия принуждават представителите на училищните ръководство да внасят промени в учебния процес и вътрешния ред.

По-специално в американските държавни училища вече се отделя повече внимание на английския език и затова се назначават допълнителен брой преподаватели по този предмет. Освен това в учебните заведения се променят менютата в столовите, така че те да отговарят повече на вкусовете на учениците от различните расови и етнически малцинства.

Бюрото по преброяване на населението на САЩ прогнозира, че към 2034 година белите неиспаноезични американски ще бъдат по-малко от половината от общото население на страната. Причина за това е, че раждаемостта сред испаноезичното население в САЩ е най-висока. При неиспаноезичните бели и при афроамериканците и азиатците този показател е останал непроменен или спада.

Споделяне

Още от Свят