За първи път президент на Южна Корея стана жена

Избраната за президент на Южна Корея Пак Гън-хе

За първи път за президент на Южнокорейската република бе избрана жена. Победителка в преките избори стана кандидатката на управляващата партия "Сенури" (Нов свят) Пак Гън-хе.

При преброяването на 78.6% от бюлетините Пак Гън-хе събра около 51.6% от подадените гласове. Основният ѝ съперник - Мун Дже-ин, издигнат от Обединената демократическа партия, събира 48.9%. Той призна поражението си.

Пак Гън-хе е 60 годишна. Тя е дъщеря на президента на страната Пак Чон-хи, който идва на власт през 1961 г. в резултат на държавен преврат. Известен е с успешната си икономическа реформа, наричана "корейското чудо", но и с политическите репресии. Пак Чон-хи няколко пъти въвежда извънредно положение и приема конституция, която му дава контрол над парламента. През 1979 г. Пак Чон-хи е убит от ръководителя на централното разузнавателно управление на Южна Корея.

По време на избирателната кампания Пак Гън-хе неведнъж критикува режима на баща си. В края на септември тя се извини публично за неговите престъпления, като заяви, че те са спънали политическото развитие на Южна Корея и са нанесли поражения на конституционните ценности.

Споделяне

Още от Свят