За повечето хора в Русия емиграцията е неосъществима мечта

За повечето хора в Русия емиграцията е неосъществима мечта

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си и БТА. 

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина.

Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто. 

Споделяне

Още от Свят