За Рамазан Байряма молитвата ще е пред джамията

За Рамазан Байряма молитвата ще е пред джамията

Молитвите за големия мюсюлмански празник Рамазан Байрям ще са пред джамиите, като ще се спазват всички противоепидемиологични мерки. За това са се разбрали премиерът Бойко Борисов и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщи пресслужбата на кабинета.

На срещатав Министерския съвет са били и членовете на Националния оперативен щаб.

Решението е молитвите за Рамазан Байрам да се провеждат, като се спазват всички противоепидемични изисквания за физическа дистанция от метър и половина, маски, на открито и пред джамиите, е посочено в съобщението.

"Позволете ми още веднъж да честитя празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и нека така заедно да се справяме с трудностите и да работим за просперитета на България", е заявил премиерът.

Бойко Борисов е отбелязал, че България единствена в Европа, а може би и не само в Европа, която не затвори православните храмове по време на най-светлите Великденски празници.

"Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че много стриктно спазваха това, което помолихме да се направи срещу коронавируса. Абсолютно същото важи и за вас - с уважение към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да проведе молитвите. Но молитвата е връзката с духовното. Затова трябва да е съответно на мястото, където може да се случи - в джамията", е заявил той в контекста на отпразнуването на големия мюсюлмански празник", е изтъкнал премиерът.

"Искам да изразя благодарност към вас лично, към правителството и към Щаба, за това, което правите за целия български народ. Още един път се гордеем, че сме граждани на България - от една страна за това, което правителството прави за живота на българите и от друга - заради мъдростта на целия народ да спазва правилата, за да може да не се разпространява тази болест или ако се разпространява - да е в по-малки граници"- с тези думи главният мюфтия се е обърнал към премиера, се казва още в официалното съобщение.

Мустафа Хаджи е изразил надежда, че в най-скоро време пандемията ще е останала в историята и отново хората ще могат да се събират, както е било преди, защото всички имаме нужда от близост.

Споделяне

Още от България