За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си

Анджела Чарлтън и Дмитрий Козлов, Асошиейтед прес

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали.
В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми, а после трябваше да се изправят пред тълпа досадни журналисти.


След като Путин се завърна в Москва, руските власти набързо се захванаха да действат по инициативите му.


Руската армия предложи вчера да засили военното сътрудничество със САЩ в Сирия, след като Путин заяви, че двамата лидери са намерили допирни точки по решения за следвоенна Сирия.


А руската прокуратура настоя да разпита агенти на американското разузнаване и бивш посланик в Москва по разследване срещу влиятелен враг на Путин.


Все пак повечето руснаци не казват, че Путин е победил Тръмп. Вместо това те симпатизират на един американски президент, на когото възлагат надежди за подобряване на отношенията, представяйки го като жертва на неоснователни критики у дома и агресивни журналисти.
Кремъл не хранеше особени очаквания към срещата на върха в момент, когато напрежението между САЩ и Русия е изключително изострено.


"Никой в Москва, който гледа реалистично на нещата, не е имал някакви илюзии, че тази единствена среща може да доведе до пробив", каза Александър Габуев от Московския център "Карнеги". "Надеждата беше, че поне можем да започнем да разговаряме помежду си."


А в това отношение Путин получи това, за което отиде. Габуев каза, че Путин умело е спечелил своята публика у дома, особено като е парирал обвиненията за руска намеса в изборите със свои обвинения срещу САЩ.


Руснаците приветстваха предложението на Путин да позволи на ФБР да разпита служители на руското военно разузнаване, обвинени за хакерски действия срещу предизборната кампания в САЩ през 2016 г. Те специално приветстваха настояването на Путин за реципрочна сделка, насочена към дискредитиране на американските санкции срещу богати и влиятелни руснаци.


"Ако в Америка има подозрение към служители на нашите разузнавателни органи, тогава нека (американски следователи) да дойдат тук", каза ултранационалистическият депутат Владимир Жириновски. "Елате тук, срещайте се, обсъждайте и всички въпроси ще бъдат решени по правилния начин."


Той отхвърли поредния обвинителен акт, внесен от специалния следовател Робърт Мълър, който включва подробни обвинения и описание на предполагаеми руски хакерски действия срещу Демократическата партия, определяйки го като "просто клюки".


Наблюдатели в Москва продължават да са предпазливи в оценката какво означава всичко това в дългосрочен план.


"Тези, които бяха против срещата, ще се опитат да обезценят постигнатите договорености", каза Владимир Оленченко от руския Институт за световна икономика и международни отношения. "Надяваме се, че Тръмп ще има достатъчно политическа воля и търпение, за да преодолее съпротивата и да продължи диалога с Русия."


Но Кремъл не е очаквал една среща да сложи край на западните санкции и да доведе до изтегляне на силите на НАТО, разположени край границите на Русия. Путин се надява, че на срещата на върха е била направена първа крачка към нормализиране на отношенията - и най-важното, към убеждаване на САЩ да признаят влиянието на Москва върху бившите ѝ съветски съседи и да признаят Русия за световен играч, чиито интереси трябва да се вземат предвид.


Анализаторът Павел Фелгенхауер каза, че Путин е "спечелил" срещата на върха, но с възможната цена за стабилизиране на района около Русия и Близкия изток. Той каза, че двамата мъже, изглежда, са проправили пътя към голяма сделка, която да позволи на САЩ да засилят натиска върху Иран в замяна на това да позволят на Русия да увеличи влиянието си върху Украйна.


"Не вярвам през двата часа разговори в Хелзинки двамата президенти да са говорили за намесата в изборите повече от 5 минути", каза той. "Това не е нещо, което наистина интересува когото и да е от тях . . . Те са обсъждали неща, от които и двамата наистина се интересуват."


Каквото и да са обсъждали двамата президенти при закрити врата, московчани, уморени от годините на враждебност между САЩ и Русия, изглежда, горяха от желание да видят признаци на подобрение след срещата на върха тази седмица.


"Те казаха, че Студената война е приключила. Става по-топло", каза Людмила Георгева, усмихвайки се и примигвайки срещу лятното слънце в търговски район близо до Червения площад. "Затова се надяваме, че нашето поколение ще види по-добри времена. А нашите внуци - още по-добри."

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?