За регистрация на антики ще се декларира как са придобити, но не и цената им

Доказването на собственост при регистрацията на културни ценности национално богатство отново разпали страстите в парламента в четвъртък, когато бяха гласувани промени в Закона за културното наследство на второ четене. Мнозинството на ГЕРБ прие, че при регистрацията на антики за удостоверяването на собственост върху тях ще се представя декларация от притежателя кога и как се е сдобил с дадена вещ. При неверни данни ще се носи наказателна отговорност и ще се отказва регистрация на ценностите. Не беше прието обаче предложението на Синята коалиция да бъде изрично записано, че трябва да се декларира и цената, за която е купена антиката.

В Закона за културното наследство зейна пробойна, след като Конституционният съд обяви за незаконен текста, изискващ за доказване на собственост върху ценности национално богатство да се представя официален документ. Още преди да се произнесе КС, който бе сезиран от омбудсмана, депутати от ГЕРБ също предложиха изискването за официален документ да отпадне. Това стана повод депутатите на ГЕРБ да бъдат обвинени в лобизъм в полза на едрите колекционери.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов заяви, че цената трябва да бъде упомената, защото антиките подлежат на последваща покупко-продажба. Според него, ако цената не се посочи, депутатите ще си затворят очите за легализация на незаконно придобити културни ценности.

Според председателя на комисията по култура Даниела Петрова (ГЕРБ) обаче няма проблем, че цената не е записана като изискване. Според нея е достатъчно, че идентифицирането се извършва с декларация, по която се носи наказателна отговорност. Тя каза, че човек не може да бъде задължен да упомене цената в декларацията.

"Ако беше безспорно, че съществуващите текстове решават проблема, защо беше цялата борба за премахване на думата "официален", репликира я Ваньо Шарков от Синята коалиция.Движимите археологически обекти и паметници на културата и монетите ще могат да се изнасят с разрешение на министъра на културата след тяхното идентифициране, реши още парламентът в четвъртък.

Антики национално богатство няма да могат да бъдат изнасяни освен за представянето им пред чуждестранна публика и за осъществяване на консервационни и реставрационни работи.

С измененията се удължава срокът за идентификация и регистрация на движими културни ценности. В срок от една година от влизането на закона в сила притежателите на движими археологически обекти или паметници на културата са длъжни да поискат тяхната идентификация и регистрация от Националния исторически музей или от съответния регионален музей.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?