За света най-добрата страна е Швейцария; България е 63-та

Президентските избори са понижили позицията и реномето на САЩ

За света най-добрата страна е Швейцария; България е 63-та

Швейцария е начело, а България е 63-та в класацията на най-добрите страни в света, публикувана редовно всяка година от американското списание "Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт".

Класацията се изготвя въз основа на допитване до 21 000 граждани от 36 страни от всички региони на света. От тях се иска да оценят 80-те страни по няколко показателя.

Така в очите на света Швейцария заема челната позиция заради гражданското си общество, бизнес климата и качеството на живот. Страната, както изглежда, предлага "почивка от оглавявания от Запада либерален политически ред, сблъскващ се с популистки настроения и авторитарни политици", се отбелязва в доклада.

Челната петица се оформя от Канада, Великобритания, Германия и Япония. Челната десятка се допълва от Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия.

В дъното на класацията, съставена от общо 80 страни, са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-то място, Русия - на 27-мо място, Гърция - на 29-то, Турция на 36-то.

В общата класация България е на 63-о място от 80-те класирани страни, зад Колумбия и преди Тунис. Миналата година тя е била на 48-о място, но тогава в класацията бяха включени само 60 държави.

Допитването показва още, че САЩ си остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява.

За година САЩ са слезли от 4-то на 7-мо място в класацията, като според авторите на изследването това се дължи на последните президентски избори там. Целият свят наблюдаваше тези избори и по-голямата част от него не хареса онова, което видя, отбелязва "Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт".

Над 70 процента от участниците в изследването са загубили от уважението си към САЩ заради „токсичната природа на президентските избори“. Това усещане, комбинирано с „глобалното отвращение от Доналд Тръмп“, е причина за загубените позиции в световната класация.

Според изследването около 60 на сто от хората по света са подкрепяли кандидатурата на Хилари Клинтън. Най-ниска е била подкрепата за Тръмп в Мексико (само 4,6%) и в Южна Корея (8,6%). Ниска е била подкрепата за него и в европейските страни, като например Франция, Германия, Норвегия и Дания.

Споделяне

Още от Свят