“За върнатите имоти благодаря на Бога, нищо повече”

“За върнатите имоти благодаря на Бога, нищо повече”

“Постът на министър-председател е като гръмоотвод за всякакви злини. Той е виновният за всичко, така че много по-удовлетворяващ в една демокрация е постът държавен глава, не говорим за авторитарна система”, казва лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за светското списание “Вог”, дадено в Мадрид. В материала си, озаглавен “Стилът на Симеон”, журналистката Олга Руис се обръща към бившия монарх с “Ваше Величество”. 

Поместена е и кратка визитка на Сакскобургготски, който на 6 години като наследник на цар Борис ІІІ е изгонен от България от комунистическия режим, а през 2001 г. се завръща от дългогодишно изгнание в Испания, печели изборите и оглавява правителството.

Сакскобургготски споделя, че огромният му изборен успех преди шест години се дължал на “надеждата”. “Прекалено голямата надежда, за която съм много благодарен на хората, но и на която е двойно по-трудно да се отговори. Това е и причината програмата ни да се превърне в мит. Хората сметнаха, че всичко ще се промени, само защото Симеон си е дошъл”. По мнението му много от хората, които са му гласували доверие, “може би са се разочаровали”.

“През 2005-та спечелихме половината от гласовете от 2001 г., защото за 4 години ме бяха превърнали в “злият премиер”. Но ето сега сме в коалиция и сме втората по големина партия в парламента”, казва той.

На въпрос какви подбуди са го накарали да изостави личния си живот и да участва на 64 години в избори, Симеон казва: “България се промени през 1989 г., както стана във всички страни от комунистическия блок след падането на Берлинската стена, а аз се завърнах едва през 1996 г. Тогава мнозина ми казаха, че съм изпуснал влака на историята и още други безсмислени неща. Аз смятам, че човек трябва да умее да преценява, да изчаква, да наблюдава кога ще дойде подходящият момент. След това приех да стана министър-председател – нямах друга алтернатива и знам, че звучи старомодно, но го направих заради родината си”.

Авторката на интервюто припомня, че през 1998 г. 12 съдии от Конституционния съд единодушно одобряват връщането на имотите на семейството на Сакскобургготски. По този повод бившият премиер казва: “Има хора, които още не могат да го приемат, защото частната собственост не им допада. През 1995 г., когато започна реституцията, многократно отлагах въпроса. Отказвах да се занимая с него, защото страната имаше други приоритети, докато през 1998 г. главният прокурор предяви пред правителството иск за собствеността на българския гражданин Симеон. 50 години бях живял много добре и без тях. Никога не съм си мислел за връщането на тези имоти, така че благодаря на Бога, но нищо повече”.

По-нататък в интервюто Сакскобургготски разказва за трудностите му, когато е бил начело на изпълнителната власт, влизането на страната в НАТО и преговорите около членството в Европейския съюз, отношенията му с децата му и съпругата и пр.

По повод промяната на името на партията му от “Национално движение Симеон Втори” в “Национално движение за стабилност и възход”, Симеон казва: В продължение на години “бях обект на забележките на много приятели и на мои колеги, министър-председатели, които ми казваха, че макар да им харесва наименованието Национално движение Симеон II, им напомня малко за култа към личността. За времето от 2001 г. досега създадохме наша идентичност, част сме от Либералния интернационал и партия, носеща моето име, ми се струва демоде”.

Споделяне

Още от България