Забрана на ароматните цигари и стряскащи опаковки от май 2017 г.

Въвеждат се изисквания и към електронните цигари и пълнителите

Забрана на ароматните цигари и стряскащи опаковки от май 2017  г.

От май 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина. Също от тогава цигарените опаковки ще имат освен сегашните предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето и стряскащи картинки с развалени зъби, поразени от рак бели дробове, хора ни системи и мъртъвци като е предвидено производителите да избират от десетки фиксирани изображения.

Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз.

Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г. обаче всички продавани цигаре ще трябва да отговарят на новите критерии.

Законопроектът регламентира процедурите за пускане на нови тютюневи изделия на пазара, като производителите трябва да декларират съставките им и продуктите ще минават изпитания дали покриват изисквания за катрани и съдържание на никотин и др.

Забранява се продажбата на цигари, тютюн за ръчно свиване, пълнители за електронни цигари, както и филтри, хартия за свиване на цигари и капсули, за които се твърди, че съдържат витамини, кофеин и таурин или други добавки и стимулиращи съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост. Няма да може да се продават и цигари, при чието пушене се издишва оцветен дим, както и претендиращите да улесняват вдишването или абсорбирането на никотина.

В закона е създадена и цяла нова глава, свързана с етикетирането на цигарите. Опаковките вече ще трябва освен сегашните предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето да има и цветна ужасяваща картинка с последиците от пушенето. Целта е пушачите да бъдат провокирани да спрат цигарите.

Също в нова глава се въвеждат изисквания и за пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене.

Предвидено е пълнителите за електронните цигари да пускат на пазара само в специални контейнери за многократно пълнене с обем не повече от 10 мл, в електронни цигари за еднократна употреба или в патрони за еднократна употреба до 2 мл. Също така те не трябва да съдържат повече от 20 мг/мл никотин и също не трябва да имат забранените за обикновените цигари добавки.

За електронните цегира и пълнители също има предвиден преходен период до 20 май 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?