Забраната за БГ-полети до САЩ може да падне през ноември

Забраната за БГ-полети до САЩ може да падне през ноември

Надявам се забраната за български пътнически полети до САЩ  да падне през ноември и дотогава България да е изпълнила всички изисквания, поставени като условие за гражданската ни авиация. Това заяви в петък министърът на транспорта Петър Мутафчиев, коментирайки публикувания ден по-рано черен списък на авиокомпаниите. Той беше в Бургас за откриването на новия терминал на летището.

До края на есента се очаква да приключи изпълнението на съвместния план за сигурност на българските авиопревозвачи и летища, който страната ни изпълнява съвместно със САЩ.

"Няма българска авиокомпания, която да е попаднала в черния списък. Оценката, която е дадена на българската авиационна администрация, е положителна. Българската авиационна администрация отне сертификатите на четири карго авиокомпании, направени са препоръки към други две. При отстраняване на пропуските ще им бъдат възстановени правата за превози", каза Мутафчиев. Според него фактът, че не сме попаднали в черния списък е много важен, защото иначе това би попречило на премахването на забраната да изпълняваме граждански полети до САЩ.

Ограничението бе наложено в края на 2002 г. заради съмнения за надеждността на сертификацията на авиокомпаниите от Гражданската въдухоплавателна агенция..

Новият авиотерминал, който бе открит от Мутафчиев в Бургас, е погълнал 7 млн.лв, които са инвестирани от концесионера  "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт".

Откриването на терминала в Бургас съвпада с 60-ата годишнина на българската гражданска авиация.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?