Забраната за пушене в парковете в щата Ню Йорк обявена за невалидна

Американски съд отмени наредбата на службата за поддръжка на парковете в щата Ню Йорк, която през февруари забрани да се пуши в парковете и на плажовете, съобщи Франс прес.

Забраната важеше за всички 179 парка в щата, включително за седем парка в града Ню Йорк, за плажовете, спортни площадки, местата за пикник, къмпингите и някои историческите места.

Съдия Джордж Серезиа, сезиран от група за защита на правата на пушачите, реши, че службата е превишила правата си и че налагането на подобни мерки е от компетенциите на законодателната власт.

Решението за забраната за пушене е "невалидно, тъй като нарушава принципа за разделение на властите", аргументира се съдията и нареди то да бъде отменено.

Групата "КЛАШ" (Граждани срещу тормоза над пушачите), базирана в Ню Йорк, изрази задоволството си от тази победа срещу "една бюрократична и противоконституционна наредба", напомняйки че законодателите в щата Ню Йорк са отхвърлили преди 10 години въвеждането на такава мярка.

В града Ню Йорк обаче пушенето в общинските паркове, плажове и басейни си остава забранено по силата на закон от 2011 година. А пушенето в обществени помещения като ресторанти, кафенета, барове, офиси е забранено вече от десет години.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?