Забраната за пушене в заведенията увеличила чуждите туристи през зимата

Против предложенията за отмяна на забраната за пушенето в заведенията се обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), докато други представители на този бизнес са на обратното мнение и твърдят, че заради ограничението са им намалели оборотите.

 

Според обявени в понеделник данни на АБТТА обаче броят на чуждестранните туристи през зимния сезон се е увеличил със шест процента след пълната забрана на пушенето на обществени места.

 

"Не е вярно, че оборотът на заведенията спада. Желанието на европейските туристи е да почиват в чиста среда, да се наслаждават на чиста природа с чист въздух", заяви във Велико Търново председателят на организацията Байко Байков. По думите му, 80 процента от европейските туристи, пристигащи у нас, не възприемат тютюнопушенето на обществени места, а забавянето на регулацията е довело до спад на семейните почивки през последните години.

 

"Ограничението за тютюнопушене не е проблем на туризма", отбеляза Байков по повод предстоящото разглеждане на поправката за отмяна на забраната, внесена от депутати от БСП. Предложението бе отхвърлено от здравния министър таня Андреева и от здравната парламентарна комисия, но одобрено от икономическата.

 

Членовете на АБТТА провеждат годишната си среща във Велико Търново, на която се обсъжда координацията между новите туристически продукти и атракции в общините и възможностите те да бъдат включени в туристическите пакети на туроператорите.

 

Разглеждат се още конкретни предложения за законови мерки за защита на потребителите на въздушни транспортни услуги, при фалит на авиокомпания, съобщи заместник-председателят на организацията Ирина Найденова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?