Забранява се риболовът на бели пясъчни миди в Черно море

Забранява се риболовът на бели пясъчни миди в Черно море

Забранява уловът на бели пясъчни миди в Черно море за срок от 30 дни. Това е разпоредила със заповед министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Забраната влиза от днес – 22 май. Тя се отнася за бели пясъчни миди от видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море.

Целта на забраната е опазване и осигуряване на оптималните условия за размножаване и развитие на популациите от бели пясъчни миди.

През последните няколко години уловът на бяла мида в Черно море се превърна в хит за рибарите. Причината е, че тя се смята за много вкусен деликатес не само в съседна Гърция и Турция, но има много добър пазар в Италия и Испания, където цените могат да надхвърлят 35 евро за килограм.

Това накара много български рибари да се преориентират и от улова на паламуд и чернокоп да се заемат с бяла мида. Нейният улов е лесен, но в същото време крие големи опасности за екологията на Черно море. За да уловят колкото се може повече миди, рибарите използват така наречените драги, които изорават като трактор морското дъно, унищожавайки цялата морска флора и фауна, алармираха преди време екозащитници.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?