Задържани са 75 души в мащабна акция срещу нелегални чужденци у нас

При мащабна акция срещу незаконно пребиваващи у нас чужденци с участието на над 1400 полицаи са задържани 75 души, съобщиха от пресцентъра на МВР в петък.

Операцията е започнала в 6 часа сутринта на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Видин, както и на териториите на граничните региони Елхово и Драгоман. Полицейските инспекции са обхванали хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

Проверени са 1010 обекта, 10 810 лица, 4976 превозни средства, обявиха от вътрешното министерство. Установени са 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност, които са задържани в ареста за 24 часа

В специални домове за временно настаняване на чужденци са отведени десет души, а 17 са настанени в бежански центрове. По време на акцията са разкрити десет престъпления, но не се съобщава какви са те, и са образувани две досъдебни производства за каналдийство. Иззети са незаконно притежавани пушка и пистолет, както и боеприпаси за тях.

Петнадесет от нелегалните имигранти са били задържани заедно с техния водач при преследване на гранични полицаи от граничната дирекция в Драгоман и служебното куче Каро. Автопатрулът забелязал около 8 часа в района на село Филиповци два автомобила, движещи се с висока скорост към град Трън. Граничните служители подали сигнал за проверка, но шофьорите не се подчинили на полицейското разпореждане и продължили. Автопатрулът тръгнал след тях. Близо до разклона за село Бутроинци граничарите открили двете коли спрели. Единия автомобил – бял ван "Опел“, бил без шофьор. В товарното му отделение граничните полицаи открили 10 нелегални имигранти – 4 мъже, 2 жени и 2 момчета, които заявили, че са от Афганистан. В другата кола, марка "Ауди“, управлявана от 26-годишен перничанин, били открили следи от кал по пода. Извикани са още служители от граничното полицейско управление в Трън и е сформирана оперативно-издирвателна група с полицейското куче Каро. С помощта му след претърсване на района са намерени укрити още 5 нелегални имигранти, мъже, самоопределили се като афганистанци. Незаконните имигранти са задържани в ГПУ-Трън за установяване на самоличността им. Шофьорът на аудито също е задържан, другият водач се издирва. Уведомена е прокуратурата, работата по случая продължава.

При претърсване по сигнал на хранителен магазин в монтанското село Габровница и складовите му помещения, са открити и иззети едноцевна пушка калибър 22 LR, неустановена марка и модел, без фабричен номер, различни видове боеприпаси, както и цигари без бандерол. Срещу 57-годишният собственик на магазина е образувано досъдебно производство.

Седем души от задържаните са непълнолетни, а 10 са без регистрация в автоматизираната дактилоскопска идентификационна система.

"Те притежават всички белези на мигранти от Близкия изток. Факт е, обаче, че нямат документи и колегите изясняват в момента тяхната самоличност", каза главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНР.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни в парламента, че операцията е част от общата практика за овладяване на миграционния поток. Няма заплаха, има статистика, заяви тя. Провеждаме операцията, за да уточним съотношението и характера на тези, които преминават нелегално границата и ги установяваме някъде навътре в страната, допълни вътрешният министър. По думите ѝ сега стратегията е променена - повече на брой малки групи от мигранти, които са по-трудни за идентифициране, се опитват да влязат у нас.

Остават ни едни 10 км, за да затворим цялата сухопътна граница, коментира вътрешният министър и посочи, че това е най-трудният участък - до Малко Търново, каза още министърът. По думите ѝ до края на юни ще имаме завършен участък от оградата, без тези 10 км.

Операцията идва на фона на последните проучвания, според които броят на бежанците в България рязко е намалял. Според експерти това се дължи на смяната на маршрута на бежанците, който заобикалял страната ни.

Споделяне

Още от България