Тайландската полиция потвърди:

Задържаните в Банкок иранци са планирали да нападнат израелски дипломати

Иранците, които бяха арестувани в Банкок, след като по невнимание задействаха взривни вещества, са планирали да нападнат израелски дипломати, съобщи тайландската полиция,
цитирана от Асошиейтед прес.

 

Това е първото потвърждение от местните власти, че задържаните иранци са планирали атентати в страната. Тайландските власти знаят със сигурност, че целта са били израелски дипломати. Нападенията са били насочени срещу конкретни хора, заяви началникът на полицията генерал Преупан Дхамапонг.

 

Израел обвини Иран, че води кампания на държавен терор срещу израелски мишени в чужбина, включително при нападението в Делхи в понеделник, при което бомба унищожи израелска дипломатическа кола и рани шофьора и съпругата на израелски дипломат. Същия ден бе осуетен опит за взривяване на друга бомба под кола на израелското посолство в Грузия.

 

Иран отрича да е замесен в тези два заговора, както и в този в Банкок, където във вторник погрешка избухнаха експлозиви в къща, обитавана от няколко иранци.

 

Израелският посланик в Банкок Ицхак Шохам отбеляза, че откритите в Банкок и Делхи взривни устройства са от сходен тип, което навежда на мисълта, че заговорите са с един и същи източник.


Генерал Преупан Дхамапонг потвърди, че откритите в Банкок бомби са от типа на тези, които са били поставени в колите на израелски дипломати в Индия и Грузия.

 

Съд в Банкок одобри задържането на тримата иранци във взривената къща, както и на жена, която я е дала под наем. Рохани се издирва, но се смята, че е напуснала
страната.

 

Срещу четиримата са повдигнати редица обвинения, включващи притежание на взривни вещества, опит за убийство, опит за убийство на полицай и причиняване на експлозия, която е нанесла материални щети.

Заподозрените са трима мъже и една жена. Двама от тях 28-годишният Саид Моради и 44-годишният Мохамед Хазаи, бяха задържани в Тайланд. Хазаи бе задържан при опит да се качи на самолет за Куала Лумпур, Малайзия.

 

Тежко раненият при взривовете Саид Моради, чиито крака бяха ампутирани, е в критично състояние под полицейска охрана в болница в Банкок.

 

Третият заподозрян, 31-годишният Масуд Седагат-Заде, избягал в Куала Лумпур, Малайзия, където бе арестуван по молба на тайландската полиция, преди да успее да отлети за Техеран.

За издирване е обявена 32-годишната Рохани Лейла. Според следствието тя пристигнала в Тайланд заедно с останалите заподозрени и на нейно име е сключен договорът за наем на
къщата, в която избухнал първият взрив. В този момент тя вече е била напуснала страната.

В Банкок последователно избухнаха три взрива. Полицията предполага, че първият - в
наетото от Рохани Лейла жилище, е избухнал поради непредпазливо боравене с експлозиви при сглобяване на взривно устройство. В момента на взрива в дома, нает от Рохани, се намирали тримата заподозрени мъже.

 

При експлозията Моради получил леки наранявания и затова излязъл последен. Вече навън той взривил втора бомба в такси, чийто шофьор отказал да го вземе в колата.

 

Третата бомба хвърлил по полицаите, които се опитали да го задържат. Тя обаче се ударила в дърво, отскочила и паднала в краката му, където се взривила, ранявайки го тежко.

 

В дома, нает на името на Рохани, били открити пластични експлозиви и готови взривни устройства, които според специалисти са предназначени за нападение на индивидуални цели, а не за масов терористичен акт.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?