Задава се вълна от съкращения и се подготвят стачки в страната

Готовност за ефективни стачни действия обявиха работниците от завода "Ремотекс" в Раднево, които вече 10 месеца не са получавали заплати въпреки неколкократните обещания на собствениците, съобщиха синдикалисти от завода в сряда.

 

Досега работата в предприятието не спираше, макар че последно заплати бяха преведени през февруари, при това само на половината от 600-те служители. Оттогава многократно бяха организирани протести, сезирани бяха областната управа в Стара Загора и други институции, но трудовите възнаграждения все още не са изплатени, казаха от синдикатите.

Към момента на собствениците са съставени наказателни актове, а в завода текат проверки от прокуратурата и регионалните звена на НОИ и Инспекцията по труда. Има съмнения, че заводът е воден към умишлен фалит.

Покана за среща в сряда отправиха протестиращите в завода към собственика Събин Спахиев.

"Не сме сигурни, че господин Спахиев ще дойде. Ако не дойде, ние продължаваме със следващите стъпки. Вече има пуснато искане до полицията да се разреши провеждането на митинг-шествие в петък. То ще се състои по околовръстния път на Раднево", обясни представителят на КНСБ в Раднево Бойка Боева. По думите ѝ вече са събрани необходимите подписи, за да може протестите да преминат в ефективни стачни действия.

Парламентарната комисия по труда и социалната политика ще изслуша министрите Драгомир Стойнев и Хасан Адемов по случая "Ремотекс" на заседанието си в четвъртък. Ще присъства областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, поканени са и и собствениците на завода Сабин Спахиев и Галин Неделчев, но все още не е ясно дали ще се явят.

 

Съкратиха всички служители на Бургаските корабостроителници

 

Всичките 150 служители на Бургаските корабостроителници са съкратени изненадващо и без обяснения от новото ръководство на фирмата, стана ясно в сряда.

На 5 и 6 декември на служителите са връчени заповеди за освобождаване, които според омбудсмана на града Таню Атанасов не са попълнени според основните законови изисквания, а в трудовите им книжки е записано само "освобождаване поради съкращаване на щата". На хората не е обяснено дали ще получат обезщетения за липсата на предупреждение.

Всички служители на Бургаските корабостроителници имат да вземат по три заплати за т.г., а на някои още не са изплатени и половината от трудовите възнаграждения за 2012 г.

Проверка по случая е започната от Инспекцията по труда.

 

Над 400 остават без работа и в Търговище

 

Изненадващи масови съкращения стреснаха и Търговище. В завода за акумулатори "Енерсис" АД, който е ключов работодател за местното население, тече освобождаването на 420 души, като при това положение в цеховете ще останат само 120 работници.

Решението е взето заради прекратяване на част от производствената дейност, а хората са уведомени във вторник следобед, че от 31 март 2014 г. остават без работа, като са им обещани по 4 брутни заплати плюс неползваните отпуски.

Заместник-областният управител на Търговище Румен Такоров и кметът на града Красимир Мирев са провели спешна среща в сряда с местното ръководство на американския завод за акумулатори, но не са могли да повлияят на директора Ойген Георг Петерханс.

Американската компания "Енерсис" е най-големият производител в света на индустриални батерии и е в България от 2007 г. Заводът в Търговище е ключов за населението от региона, тъй като досега е осигурявал работа на 520 души, а безработицата в общината е една от най-високите в страната.

"Това е добре работещо дружество с голям износ. В него социалния диалог е ефективен, заплатите са увеличавани няколко пъти, условията на труд и безопасността са на добро ниво. Освен това за регион Търговище е характерна висока безработица и уволнението на няколко стотин души ще предизвика социален взрив", предупредиха от КНСБ.

Синдикатите призоваха за преустановяване на уволненията и заявиха готовност да инициират разговори за постигане на съгласие с мениджмънта и местната управа за обезщетение на работниците и служителите в размер на 18 брутни заплати "така, както е по света".

От уебсайта си КНСБ отправиха към правителството въпроса "защо американски инвеститори напускат страната, сега в условията на обявената реиндустриализация".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?