Заетите в аутсорсинг индустрията ще нараснат с 14 000 души до 2020 г.

Очаква се секторът почти да се удвои до две години

Снимка: БГНЕС

Над 14 000 души допълнително се очаква да бъдат наети в аутсорсинг индустрията в България до 2020 г. Секторът ще продължи да расте, като се очаква оборотът да надхвърли 2.5 млрд. евро при 1.5 млрд. евро за 2016 г. Развитието на аутсорсинг индустрията обаче ще изостри все повече глада за кадри, а заради демографския проблем в България ще се налага да се наемат все повече чужденци.

Прогнозата е на Българската аутсорсинг асоциация и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

София е и в близко бъдеще ще остане център на аутсорсинг индустрията в България, въпреки че фирмите в сектора откриват бази и в Пловдив, Варна и Бургас. Извън столицата работят около 15% от индустрията.

В момента около 48 000 души работят в изнесените центрове на световни компании у нас. Според Владимир Данаилов, изпълнителен директор на софийската агенция за приватизация и инвестиции, постепенно намалява делът на наетите в областта на информационните технологии и в аутсорсинга на бизнес процеси за сметка на откриването на центрове за финансови и счетоводни услуги или за управление на човешките ресурси. "Все повече компании изнасят в България управлението на човешките си ресурси или счетоводството за всички пазари, на които оперират", обясни Пламен Цеков от управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.

Това променя и профила на служителите, които компаниите търсят. Според Цеков вече не е достатъчно те да знаят добре чужди езици. Иска си и специфично образование, например в сферата на счетоводството или финансите. "Чуждият език е предпоставка за влизане в индустрията, но образованието вече също е важно. От хората се иска все повече да мислят и да анализират", добави Цеков.

По данни на асоциацията чужденците, които работят в сектора у нас, са около 15% от заетите, като част от тях са и от страни от Западна Европа. Заплащането им тук било конкурентно на това в родните им страни, тъй като заради по-благоприятното данъчно облагане, разполагаемият им доход бил близък до този в държавите, от които идват, а покупателната способност - по-голяма.

"За съжаление ни трябват още чужденци заради демографската криза. Младите български таланти след средното си образование бягат да учат в чужбина. Трябват ни високообразовани имигранти, за да може тази индустрия да продължи да расте", коментира Цеков. Според него правителството трябва да работи, за да направи България по-привлекателна за чужденците, ако иска в бъдеще икономиката на страната да расте. Цеков обясни, че основните пречки за един чужденец в България са свързани с лошата инфраструктура, здравната система, както и трудната адаптация в детските градини и училищата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?