Загубата на БМФ се дължи на стар данъчен акт

В изявление до медиите бившият директор на "Български морски флот" кап. Гено Генов заяви, че параходството приключва първото полугодие на 2003 г. с печалба от 599 000 лв., макар че според балансите предприятието е на загуба от 32,5 млн. лева. Генов обяснява, цитиран от БНР, че счетоводната загуба се дължи на осчетоводяването точно през този период на данъчно - ревизионен акт от 1996 - 1997 на стойност 33,1 млн. лева. "През този период фирмата е управлявана от друг екип, назначен от друго правителство. Ръководният екип на параходството не може да носи отговорност за данъчно задължение от минали отчетни периоди, през които не е управлявал дружеството", посочва още в изявлението си бившият изпълнителен директор и добавя, че в момента данъчно - ревизионният акт се оспорва в Софийски градски съд.

Миналата седмица Генов бе уволнен миналата седмица от вицепремиера и министър на транспорта Николай Василев. Василев мотивира решението си именно с влошеното финансово състояние на БМФ.

За първото полугодие на 2002 г. печалбата на БМФ е била 7 млн. лева.

Срещу заповедта за уволнение на Генов скочиха трима от депутатите на НДСВ - зам.-председателят на групата Борислав Ралчев, Наско Рафайлов и Стефан Минков. Според източници от мнозинството Генов е бил назначен за шеф на БМФ през 2001 г. именно с техни протекции.

Тримата депутати обявиха, че ще поставят пред парламентарната група и политическия съвет на НДСВ въпросът за действията на Василев, който назначи на мястото на Генов Росен Костурков. Костурков беше политически опонент на НДСВ по морската политика в предизборната кампания през 2001 г., спореше с колегата Минков от страна на ОДС, заяви Наско Рафайлов още по време на смяната.

В днешното си изявление кап. Генов заявява, че ръководният екип на БМФ, оглавяван от него, "е в основата на изпълнението на голяма част от предизборните обещания на НДСВ-Варна, като въпреки тежкото състояние на компанията не са допуснали сътресения и са осигурили нормалното ѝ функциониране. БМФ обслужва редовно дългосрочните си кредитни задължения, успя да стартира и процеса на реанимация на Варненската корабостроителница, където в момента вече работят около 700 души, сочи още бившият шеф на държавното параходство, което преди година и половина купи държавната корабостроителница.

"Не мога да се съглася високо специализираната дейност на десетки доказали се специалисти да бъде поставена под съмнение", посочва още бившият изпълнителен директор в разпространеното днес изявление.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: