Захариева ще пробва да "подмлади" дипломатическата служба

"Бързата писта" за млади дипломати от години дразни старите кадри

Екатерина Захариева, сн: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви амбицията си да "подмлади" българската дипломатическа служба, като привлече нови стажант аташета и осигури възможности млади дипломати да растат по-бързо в кариерата.

"Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант аташета обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати", коментира Екатерина Захариева.

До края на годината ще бъде обявен конкурсът за стажант аташетата. Целта на външно министерство е те да участват и в дейностите около българското ротационно председателство на ЕС през първата половина на следващата година.

Налагането на младите дипломати в министерството обаче среща редица трудности. За да получат реален достъп до по-сериозна дипломатическа работа, е необходимо да минат години докато изкачат йерархичната стълба във ведомството, през които част от тях напускат.

"Бързата писта" за млади дипломати не тръгна

В Закона за дипломатическата служба и сега са предвидени възможности най-способните млади дипломати да се движат по-бързо по стъпалата на дипломатическата служба, но досега тези възможности не се използват ефективно.

Най-способните млади дипломати могат да бъдат предсрочно повишавани при добра атестация, а освен това отделни специалисти могат да влизат в министерството като кандидатстват с конкурс за конкретна длъжност, а не по обичайните правила.

Тези възможности обаче силно дразнят по-възрастните служители, много от които със стаж в бившите комунистически служби, и те открито им се противопоставяха през годината.

В същото време в коридорите на министерството се говори, че понякога тези мерки се прилагат селективно за близки до властта.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин дори обмисляше да ги отмени, но в крайна сметка те останаха в закона.

Политическите назначения

Друг проблем са политическите назначения на посланици, които изместват дипломатите от кариерата.

Това демотивира служителите на външно министерство, но досега нито едно правителство не е показало воля, за да се откаже от този механизъм за "уреждане" на близки кадри.

Сега министерството планира да привлече нови 15 стажант-аташета. За да бъдат допуснати до конкурс, те трябва да са магистри, да владеят най-малко два чужди езика, да са психически устойчиви и т.н.

Изпитът е от няколко части, които включват тест за обща култура, есета по външнополитическа тема и устно изпитване.

"По един стажант аташе ще бъде прикрепен към всяка делегация, която пристига у нас в рамките на събитията по време на Председателството. В нашето представителство в Брюксел също има много млади хора. Идеята е да ги задържим и след Председателството (на ЕС, бел. ред.)", заяви Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?