Законова каша поставя под въпрос дейността на Държавния резерв

В бюджета за 2013 няма пари за поддържане на запасите, Борисов обеща да накаже "много хора"

Законова каша поставя под въпрос дейността на Държавния резерв

Съществуването и поддържането на Държавния резерв и военновременните запази през следващата година е поставено под въпрос, след като се оказа, че Министерският съвет е внесъл в парламента два противоречащи си законопроекта - единият закрива резерва и прехвърля запасите му в министерството на транспорта и МВР, а другият урежда нов механизъм за съхранение на горива в същия резерв, който би трябвало да се закрие. В същото време в приетия окончателно в четвъртък държавен бюджет за 2013 г. не са предвидени пари за дейността на Държавния резерв, а само за ликвидирането му.

Законовата каша лъсна в петък по време на парламентарния контрол, когато депутатът от Коалиция за България и бивш зам.-икономически министър Корнелия Нинова постави въпроса на премиера Бойко Борисов. Той обясни в пленарна зала, че законопроектът за закриване на агенцията вече е изтеглен. "Ще накажа много хора като се прибера", закани се премиерът.

Поправките в закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, с които трябваше да се закрие Държавният резерв и нефтените запаси да минат към транспортното министерство, а останалите запаси към вътрешното ведомство, бяха внесени в края на ноември 2011 г. Те обаче бяха върнати от правната комисия заради много недоразумения в текстовете, а сега от думите на Борисов и справка в парламента стана ясно, че законопроектът изцяло е изтеглен от Народното събрание на 31 октомври 2012 г.

Така в парламента остава за разглеждане другият изцяло нов законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти, който вече е минал на първо четене и след чието окончателно приемане ще отмени сега действащия закон. Той урежда новия начин на работа на Държавния резерв, откриването и закриването на петролни складове, механизмите за осигуряване на изискваните от Европейския съюз 90-дневни запаси от горива от търговците. Включена е и възможността чужди оператори да съхраняват горива в българските данъчни и акцизни складове, както и на българските дружества вече се разрешава да съхраняват своите запаси в други държави, което се очаква да създаде конкуренция и да повлияе върху цените на българския пазар.

Този законопроект обаче изглежда безсмислен, при положение, че само преди ден бе приет окончателно бюджетът с предвидени в него пари само за ликвидиране на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

При развиването на въпроса си към Борисов, Корнелия Нинова напомни, че въпросът е важен за националната сигурност и в комисията по вътрешна сигурност са разглеждани два закона, които засягат националната сигурност.

"Имотите от Държавния резерв ги прехвърляте на едно дружество, специално създадено за това, създавате ликвидационен фонд за закриване на държавния резерв. Случвало се е по едно и също време в Министерския съвет да се внесат едновременно два закона, които си противоречат, но тези два закона сега са подписани министър-председателя”, обясни Нинова.

Борисов благодари на опозицията за въпроса и обясни лаконично, че законопроектът за изменение на Закона за осигуряване на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти е бил изтеглен. Нинова поиска да знае кой в администрацията ще понесе отговорност за хаоса в държавния резерв, а министър-председателят отново ѝ благодари и заяви: "Ще накажа доста хора, като се прибера”.

От отговора му обаче не става ясно как ще функционира през следващата година Държавният резерв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес