Залесяват 100 хил. дка гори

Над 25 млн. лева осигурява Министерство на земеделието и горите по съвместна със социалното министерство програма "Възобновяване и опазване на българската гора", предаде БТА. Земеделският министър Мехмед Дикме и министърът на труда и социалната политика Лидия Шулева са подписали програмата днес.

Общата сума по реализацията на проекта е 46 млн. лв. С отпуснатите пари ще бъдат залесени нови 100 000 декара гори през тази година.

Нов етап в програмата е, че ще бъдат извършвани лесокултурни мероприятия на територията на цялата страна. Досега безработни бяха ангажирани по залесяването само на опожарени горски терени и мерките имаха регионален характер.

С част от средствата ще бъдат възстановени горски пътища. Министър Дикме е подчертал, че средства за подобряване на горската инфраструктура не са отделяни от 1999 г. насам. Министерството на земеделието и горите ще осигури необходимия посадъчен материал за залесителните дейности.

12 400 работни места ще бъдат разкрити т.г., е обявила министър Шулева. Разходите по заплащане на труда ще се поемат от двете министерства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?