Заловен е босът на най-опасната престъпна групировка в Мексико, наркокартела Сетас

Заловен е босът на най-опасната престъпна групировка в Мексико, наркокартела Сетас

Заловен бе босът на най-опасната престъпна групировка в Мексико, наркокартела Сетас (Zetas), предадоха световните агенции, като се позоваха на властите. Мигел Ангел Тревиньо е бил задържан заедно с двама свои приближени, бодигард и счетоводител, при операция рано сутринта в понеделник. 40-годишният Тревиньо бил заловен след едномесечно проследяване.

Морски пехотинци с хеликоптер спрели пикапа, с който босът на Сетас пътувал на черен път на няколко километра от родния град Нуево Ларедо, на границата със Съединените щати. При операцията "не бил произведен нито един изстрел", съобщи говорителят на правителството Едуардо Санчес. Заловени били още оръжия и над 2 милиона долара в брой.

Тримата задържани вече са прехвърлени в столицата Мексико. Очаква се те да бъдат съдени от една затворена съдебна система, която обикновено проточва делата с години.

40-годишният Тревиньо е известен със своята жестокост и е обвиняван за някои от най-големите зверства в кръвопролитната нарковойна в Мексико, която взе над 70 хиляди жертви от 2007 г.

Сред знаковите престъпления, приписвани на Сетас, смятан за най-опасната престъпна групировка в централноамериканската държава, са убийството на десетки имигранти в северната част на страната през 2010 г., палежа на казино в Монтерей година по-късно и изхвърлянето на 49 обезглавени тела близо до същия град миналата година.

Залавянето на Тревиньо е поредният удар, нанесен от мексиканските власти на този наркокартел. Предишният бос на Сетас Ериберто Ласкано бе убит от морски пехотинци през октомври. Според експерти картелът постепенно се разпада и все по-малко прилича на единна организация.

За разлика от повечето лидери на Сетас, Тревиньо няма военно минало. За възхода му, твърдят експерти, е допринесла и неговата жестокост.

"Той е най-садистичният от тях. Той наистина изпитва удоволствие да причинява адска болка на хората", каза американският експерт по Сетас Джордж Грейсън.

Това е най-значимият арест в редиците на организираната престъпност, откакто президентът Енрике Пеня Нието встъпи в длъжност през декември. Той замени на поста Фелипе Калдерон (2006-2012 г.), чийто мандат бе белязан от вълна на насилие, както между престъпните групировки, така и вследствие на предприетата от властите кампания срещу наркокартелите. Пеня Нието обеща да намали убийствата и да съсредоточи усилията си върху обезпечаването на сигурността на населението.

Малко вероятно е обаче залавянето на Тревиньо да понижи равнището на насилието в северните мексикански щати по протежение на границата със Съединените щати, където Сетас доминира чрез терор, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят