Зам.-финансов министър: Боя се, че местните данъци могат да се вдигнат много

Догодина, когато местните данъци ще се определят от общините, те могат да се повишат много. Това безпокойство изказа зам.-министърът на финансите, отговарящ за приходите, Кирил Желев, след като правителството одобри в четвъртък данъчните промени за следващата година.

През последните дни се чуха различни мнения за границите, в които могат да се определят местните данъци, каза още Кирил Желев. Той предположи, че тези граници може да бъдат стеснени при обсъждането в парламента.

Според предложението на кабинета долната граница на местните данъци е сегашният размер, а горната може да бъде до два пъти над нея. За данъците върху колите предложението е долният размер да отговаря на сегашния, а горният да е до 3 пъти по-голям.   

Правителството одобри и спорната поправка в Закона за корпоративното подоходно облагане, отнасяща се до хазартната дейност. Според поправката хазартът ще се облага, като за данъчна основа ще се приемат приходите, като от тях се приспадат изплатените печалби. Поправката се отнася до четири вида игри – две, провеждани от държавните лотария и тотализатор и двете с частен оператор с участието в него на бизнесмена Васил Божков - „Еврофутбол” и „Еврошанс”.

 Поправките за хазарта ще позволят да запазим постъпленията от тях в бюджета, смята Кирил Желев, според когото не ставало дума за промени в полза на нечий икономически интерес.

Кабинетът прие и въвеждането на пропорционалния данък върху доходите в размер на 10%. Ставката ще е еднаква за всички доходи, няма да има необлагаем минимум, а нормативно признатите разходи ще са 40 за авторски възнаграждения и 25% по граждански договори. Министрите отрязаха признатия разход в размер на 10% за доходи от наеми и управление и контрол, което бе предложено от финансовото министерство. Няма да има семейно облагане и облекчение при дарения. Патентният данък ще е 15% и ще се събира от местните власти.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?