Зам.-кметът на Септември: Спецпрокуратурата наруши закона с изкопа в града

Явор Митев ще настоява разследващите да възстановят пътя

Зам.-кметът на Септември инж. Явор Митев

Спецпрокуратурата е нарушила редица разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ), предприемайки в четвъртък изкоп в участък от бул. "България" в град Септември.

Това заявява зам.-кметът на града Явор Митев в своя позиция по странния случай, довел до прекъсване на част от комуникациите на местните жители и катастрофа, за което Mediapool писа в събота.

Както стана ясно, разследващите разпоредиха на местната администрация да им съдейства за проверка на наскоро сменен водопровод във връзка с делото за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки срещу кмета на Септември Марин Рачев.

Освен главния път в града, по разпореждане на спецпрокуратурата бе разкопан и общински път, минаващ през земеделски земи, както и бяха измерени няколко стълба от уличното осветление. Всичко това – в търсене на евентуални доказателства, които да бъдат използвани за повдигането на нови обвинения срещу Рачев.

"На мястото, където ни заведе следовател (Силвия) Борисова, се появи колесен багер, който по нейно нареждане започна да копае изкоп на посоченото от нея място. На 40-50 см. под асфалтовата настилка, вследствие на прокопаването, бяха прекъснати два кабела, които се оказаха на БТК. Непонятно за мен е защо от прокуратурата отричат да са знаели за инцидента, след като всичко бе надлежно описано в протокола, който се водеше от следовател Борисова. Друго доказателство за нанесената щета на БТК, вследствие на изкопа, са множеството сигнали, които започнахме да получаваме от недоволни граждани, живущи в този район, както и самото отстраняване на аварията от страна на БТК на следващия ден, видно от снимките, които ви прилагам", пише зам.-кметът Митев в своята позиция, публикувана в неделя в социалните мрежи.

Той подробно изрежда и кои разпоредби от чл. 74 на ЗУТ са били нарушени по време на изкопните работи, разпоредени от спецпрокуратурата:

"- необходими мерки за осигуряване на безопасността, да постави предупредителни знаци, указания за отбиване на движението и други;

- да вземе необходимите мерки за запазване от повреди и разместване на заварени подземни и надземни мрежи и съоръжения, геодезически знаци, зелени площи, декоративни дървета и други;

- да уведоми общинската администрация за откритите по време на изпълнението подземни и надземни мрежи и съоръжения, необозначени в съответните специализирани карти и регистри; такива мрежи и съоръжения се закриват само след като се заснемат по установения ред;

- да уведоми незабавно съответните служби и експлоатационни дружества за евентуални повреди на мрежи и съоръжения, произлезли при работата, а ако се отнася за повреди на водопроводи, топлопроводи или газопроводи – да уведоми незабавно и хигиенно-епидемиологичните и органите по пожарна безопасност и спасяване;

- да уведоми най-малко три дни по-рано общинската администрация, както и службите и експлоатационните дружества, които стопанисват и експлоатират мрежите и съоръженията, за предстоящото засипване на новоизградени или преустроени подземни мрежи и съоръжения;

- да извърши за своя сметка необходими възстановителни работи в срокове, определени от общинската администрация;

- да отстрани нанесените повреди, констатирани от общинската администрация и отразени в констативен протокол, в срокове, определени от общинската администрация."

В тази връзка Явор Митев поставя въпроса – кога и от кого ще бъде възстановен разкопаният участък от бул. "България". Той припомня, че Общинският съвет в Септември още в края на август е гласувал категоричен отказ общината да поема разноските за подобни дейности, макар и за тях да настоява държавното обвинение.

"Какво можеше да направи общината в случая? Това, което успяхме на място да направим след приключване на изкопните дейности, беше да осигурим метална преграда със знак "Път в ремонт" и да обградим изкопа с обозначителна лента заедно с присъстващите полицаи, въпреки че това не беше наше задължение. Като видях, че разследващите тръгнаха към друг обект, помолих багеристът да измести изкопаната баластра пред изкопа, за да не стане някоя беля", разказва още заместникът на Марин Рачев.

Той подчертава, че е присъствал на мястото в четвъртък "вместо общ работник, а не като представител на общината, което ми беше разпоредено от следовател Борисова".

"Представител на общината се явяваше Станоя Милов, чиито функции, съгласно заповедта вследствие на постановлението на СП от 02.10.18г., бяха само да подписва протоколите от огледа. След напускане на въпросния обект нито следователката, нито полицаите са ми разпореждали да обезопасявам изкопа. Това, което въпреки това се направи, беше по моя воля, защото за мен беше немислимо да се остави изкопът в това състояние и то при положение, че се намира веднага след десен завой", допълва Митев.

По думите му към настоящия момент разследващите не са го уведомили дали са приключили с т.нар. процесуално-следствени действия. Затова и зам.-кметът на Септември уточнява, че в понеделник ще изпрати на спецпрокуратурата писмо, за да изясни този въпрос "и ако са приключили, ще ги уведомя, че са дължни съгласно ЗУТ да си въстановят участъка от уличното платно".

Споделяне

Още по темата

Още от България