Зам.-шеф на агенцията по храните уволнен заради епидемията от "син език"

Заместник-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Радослав Карабаджаков е отстранен от поста си с мотива, че не си е свършил работата като пряко отговарящ за здравето на животните и е допуснал развихрянето на епидемията на болестта "син език" у нас. Това съобщи в четвъртък земеделският министър Десислава Атанасова пред журналисти.

"Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта "син език”. Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица. Хора, които не си вършат работата, нямат място в нашия екип”, заяви Танева.

Бездействието на ръководството на земеделското министерство при управлението на кабинета на Пламен Орешарски се сочи както от служебния кабинет, така и от сегашния като основна причина за разпространението на болестта, причинила смъртта на хиляди животни у нас.

Всъщност земеделският министър Димитър Греков поиска от кабинета "Орешарски през юли допълнително 800 хил. лв. за ваксиниране на животните срещу болестта "син език", но те не бяха отпуснати. Тогава Греков обяви, че е разпоредил от бюджета на агроведомството да се дадат 400 хил. лв. https://www.mediapool.bg/otpuskat-se-400-hil-lv-sreshtu-bolestta-sin-ezik-po-stadata-news222980.html за предотвратяването на разпространението на заразата. Закъснелите мерки обаче не успяха да намалят мащаба на болестта. Едва при служебния кабинет вече бяха дадени 3 млн. лв. допълнително за ваксинация на стадата, но междувременно умрелите животни растяха, а за тях държавата трябва да изплати обезщетения.

"МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от "син език", каза още Танева. 

"Ако БАБХ има вина, тя е че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница – в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и взимане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото”, обясни зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. "Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 хил. умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурата, заради това вирусът не разпространява. Пред нас стои въпросът да не допуснем през следващата година да се разпространява болестта”, коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?