Замърсяването на въздуха изостря белодробните заболявания в Пекин

Рязко повишеното замърсяване на въздуха в Пекин тези дни е увеличил притока на пациенти със затруднения в дишането в местните болници, съобщиха китайски издания, цитирани от Франс прес.

Случаите, свързани с белодробни проблеми или трудности в дишането, са нараснали в китайската столица с 20 на сто, сочи разследване на местни медии, цитирано от БТА.

 

Според пекински всекидневник половината новоприети в спешното отделение на голяма детска болница страдат от дихателни смущения.

 

През последните дни градът изнемогваше, обгърнат в гъста мъгла с вредни частици. Този месец атмосферното замърсяване неведнъж е достигало рекордно високи стойности. Днес обаче положението леко се подобри - посолството на САЩ, което публикува собствени оценки, съобщи за "много нездравословно" замърсяване, докато вчера информира за "опасно", отбелязва АФП.

 

Жителите на Пекин по принцип нямат доверие на данните за замърсяването, които разпространява правителството. Дори официалните медии настояха този месец пред властите за повече прозрачност по този въпрос.

 

Междувременно наближава сезонът на отпуските покрай китайската Нова година, което предизвика дискусия дали да не се забранят традиционните фойерверки, изхвърлящи в атмосферата нови милиарди замърсяващи частици. Според в. "Глобъл таймс" властите още не са решили да забранят ракетите и пиратките, с които пекинците като всички китайци разпъждат по това време злите духове, за да отпразнуват лунната Нова година на 10 февруари.

 

Замърсяването на въздуха в Пекин идва най-вече от изгаряне на въглища - основно гориво за промишлеността и ТЕЦ-овете в района, и от все по-интензивното автомобилно движение, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят