Замени и застрояване на гори извън защитените територии

Замени и застрояване на гори извън защитените територии

Гори, които не влизат в защитените територии, ще могат да бъдат заменяни или да се променя предназначението им, но срещу най-малко шесткратно завишени спрямо сегашните такси. Това е записано в нов проект на закон за горите, който бе изготвен от Министерството на земеделието и храните и одобрен от Министерския съвет в сряда.

В момента над всички замени на гори е наложен мораториум, след като в публичното пространство станаха известни стотици случаи на замени на държавни гори срещу частни имоти и промяната на предназначението им главно за строеж. Това бе извършвано най-вече с горски площи в защитени територии.

В сряда след края на заседанието на правителството земеделският министър Мирослав Найденов декларира, че новият закон за горите нямало да отприщи пак строежа в държавните гори, които със скандални заменки станаха частни при предното правителство. Мирослав Найденов обясни, че ако бъде приет нормативният акт, изрично ще забрани строежа и промяната на предназначението на площи в зоните по НАТУРА, както и обявените от българските власти защитени територии.

По сметките на агроминистерството в НАТУРА-зони и резервати попадат около 90% от земите, станали обект на скандалните замени, които попаднаха в мораториума.

Министърът обясни, че в останалите гори все пак ще може да се строи, но при такси за промяна на предназначението, които ще са между 6 до 10 пъти по-високи от досегашните. Когато бъде приет законът, той ще отмени и сега действащия мораториум.

Срещу възможността да се строи в част от горите, станали обект на скандалните сделки, протестираха природозащитници от коалиция "За да остане природа в България". Пред медиите в сряда Найденов показа ново писмо от еколозите, като обясни, че в него имало признанието, че може да се даде ход на проекта и голяма част от текстовете били безспорни.

"Ние сме направили напълно нов закон. Досегашните актове са обслужвали единствено корпоративни интереси", коментира министърът. По думите му около законопроекта е постигнат широк консенсус включително с екосдруженията, но министерството му е готово за още дебати.

Министърът отговори и защо в проектозакона няма разписана процедура за разваляне на направени замени. По думите му развалянето на една сделка е въпрос на съдебно решение, а не на закон. "Нямаше как да запишем подобна процедура", добави той.

Зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов добави, че законът е писан за много години напред и именно затова в него има възможност природни паркове да бъдат собственост и на общините.

"Това не означава, че автоматично ще започне прехвърляне на собственост. Става дума за една възможност след години. В много европейски държави общините поддържат със собствени средства природни паркове. В България сега те няма как да го правят", каза Костов. Той заяви, че проектозаконът ще даде тази възможност само ако един парк е изцяло в територията на една община.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?