Заместник на Румен Овчаров подаде оставка

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска е подала оставка, докато министър Румен Овчаров е в Москва за десетото заседание на българо-руската комисия, предаде Агенция Фокус във вторник.

Зам.-министър Диловска потвърди това пред Mediapool, но каза, че ще обясни по-късно подробно мотивите за напускането на поста си.

Като причина за оставката ѝ Фокус посочва неразбирателства с Националната електрическа компания (НЕК), чийто председател на борда е Диловска, във връзка с проект за изграждането на хидровъзел “Яденица” и рехабилитацията на каскадата “Долна Арда”.

Неофициално се твърди, че зам.-министърът, чиито ресори са енергийната стратегия и енергийните пазари, не е съгласна и с обявения преди около месец модел за преструктуриране на електрическата компания до края на 2006 г. и затова не присъства на представянето му.

Иванка Диловска е от квотата на БСП и преди да стане зам.-министър беше директор на дирекция “Проекти, структурна реформа и държавно участие” в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси преди кабинетът на Сергей Станишев да слее ведомството с Министерството на икономиката. Диловска за втори път стана зам.-министър на Румен Овчаров, след управлението на БСП В периода 1996-1997 г.

Споделяне

Още от България